Četvrtak, 28. ožujka 2024.

PROGNOZA Red kiše, red sunca: Je li proljeće pred vratima?

Bližimo se kraju veljače i početku ožujka, klimatološki prvog proljetnog mjeseca. Klimatolozi, naime, ignoriraju ekvinocije i solsticije pa početak godišnjeg doba računaju po prvom danu dotičnog mjeseca. Tako proljeće klimatološki počinje već iduće srijede, premda astronomski ekvinocij dolazi tek 20. ožujka.

Fronta koja nas je zahvatila u petak ostavila nam je 20-ak litara kiše po kvadratnom metru i općenito nije ostavila nekog posebnog traga: već nas je u subotu grijalo sunce, a temperatura je dosegla 10 stupnjeva. Takve nagle promjene vremena karakteristične su za razdoblje koje nam slijedi. Veljača se i inače smatra prevrtačom, no, eto, ova je bila jedna od mirnijih, bez zimskih epizoda. Kakvo nas vrijeme čeka do kraja mjeseca?

Nedjelja će biti stabilna i suha. U prvom dijelu dana bit će djelomično sunčano, ali uz onu tanku, visoku naoblaku koja pretjerano ne ometa Sunčev sjaj. Poslijepodne i prema kraju dana ipak će se malo naoblačiti. Pirkat će slab povjetarac južnih smjerova, a najviša dnevna temperatura doći će negdje do 10 ili 11 stupnjeva, možda i mrvicu više.

Ponedjeljak će nam donijeti nešto više oblaka, ali povremena sunčana razdoblja nisu isključena. Zapuhat će lagana, kasnije umjerena južina (čitaj: jugozapadni vjetar) pa će u skladu s tim još malo porasti i temperatura: ujutro ćemo mjeriti oko 3 ili 4, a poslijepodne negdje između 12 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Meteoropati, čuvajte se utorka. Ponovno nam stiže jaka južina kakvu smo već iskusili recimo u četvrtak. Puhat će, dakle, umjeren do jak jugozapadni vjetar, bit će djelomično sunčano te i dalje toplo.

Noć na srijedu donosi nam novu promjenu vremena, ali bit će to još jedna brzopotezna i kratkotrajna fronta: val kiše, nalet sjevernog vjetra i već u srijedu tijekom dana odmaknut će dalje na jug. Valja spomenuti kako će prvi puta ove godine diljem unutrašnjosti Hrvatske postojati i slabi uvjeti za grmljavinu. Naglašavamo: rijetko, samo ponegdje.

U nastavku tjedna čini se da nas čeka stabilnije vrijeme s dosta sunca, malo laganog jugozapadnjaka i postepeno sve toplije, osobito za vikend kada bismo ponegdje mogli prijeći i 17 stupnjeva. Nije zahvalno prognozirati tako daleko, ali situacija u atmosferi upućuje na pravo ranoproljetno vrijeme. Neka nova kiša nazire se početkom onog idućeg tjedna, no o tom potom.

zatvori