Petak, 19. travnja 2024.

Centar 112 smanjio broj zlonamjernih poziva, a modernizira se i tehnologija

Župan Darko Koren sa zamjenicima Ivanom Palom i Darkom Sobotom u petak je u prostorijama Županijske uprave održao prijem za predstavnike hitnih službi s područja Županije povodom obilježavanja Dana europskog broja za hitne službe 112 i dvanaest godina od primjene broja 112 u Republici Hrvatskoj.

Koren je naglasio važnost ovog cjelokupnog sustava za funkcioniranje zajednice koji se sastoji od svih hitnih službi koje djeluju na jedinstven način jer “na žalost, u ovom razdoblju koje je iza nas, unazad godinu ili dvije, bilo je puno potreba za djelovanje hitnih službi”.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić osvrnuo se na statističke podatke koji prikazuju potrebu i ažurnost rada Centra 112 u protekloj godini naglasivši da je zaprimljeno 1.600.368 poziva na broj 112 od kojih je 64,3% usmjereno hitnoj medicinskoj službi, 31% policiji i vatrogascima 4,1%. Istaknuo je i udio od 0,5% zlonamjernih poziva što je pozitivno smanjenje u odnosu na protekle godine.

Voditelj Županijskog centra 112 Koprivnica Roman Sabol naglasio je kako je u protekloj godini započela modernizacija informacijsko-komunikacijskog sustava 112 na području cijele Republike Hrvatske. U sve Centre uvodi se optika koja će omogućiti prikaz točnog mjesta pozivatelja na temelju lokacije mobilnog uređaja. Naglasio je i važnost nadogradnje aplikacije Sfera koja “nam već sada omogućuje da pozive iz drugih županija preusmjeravamo direktno potrebnoj žurnoj službi s određenog područja”.

Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, kako bi dodatno naglasili i proširili svijest o značaju broja 112, Područni ured za zaštitu i spašavanje u suradnji s hitnim službama organizira edukacije predškolske i školske djece, izložbu opreme i vozila hitnih službi te posjet Županijskom centru 112.

Važno je naglasiti da je poziv na broj 112 besplatan i aktivan 0-24 sata kako biste mogli zatražiti pomoć bilo koje hitne službe.

Prijemu su prisustvovali predstavnici DUZS-a Područnog ureda Koprivnica, predstavnik PU koprivničko-križevačke, Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, predstavnice Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije te predstavnik Hrvatske gorske službe spašavanja Koprivnica.

zatvori