Subota, 20. travnja 2024.

POLICIJA: Već dvije godine nemamo ubojstava, a učinkovitost hvatanja kriminalaca iznimno je visoka

Unatoč nešto većem broju kaznenih djela, već drugu godinu zaredom u Podravini i Prigorju nismo imali nijedno ubojstvo, a sva je teža kaznena djela policija uspješno riješila. Manje je i smrtno stradalih u prometu, govori policijska statistika za 2016.

KOPRIVNICA – Policijska uprava koprivničko-križevačka objavila je statističke podatke o stanju sigurnosti u 2016. godini. Podatak koji se najviše ističe je onaj da na našem području već dvije godine nije bilo ubojstava: bilo je pokušaja, dva u 2016. i četiri u 2015. Ukupan broj kaznenih djela iznosi 1.373 i nešto je veći nego lani, ali u tom ukupnom broju manje je kaznenih djela općeg kriminaliteta, a policija je povećala napore pri otkrivanju kaznenih djela složenog kriminaliteta i kaznenih djela na štetu djece i obitelji.

Manje je i imovinskih kaznenih djela, odnosno djela koja najviše utječu na subjektivan osjećaj sigurnosti građana: 426 u odnosu na 493 iz prethodne godine. Znatno je manje teških krađa: u 2016. zabilježene su 152, što je 63 manje nego u 2015. Bilo je i jedno razbojništvo više u odnosu na prethodnu godinu.

Porast bilježi i gospodarski kriminalitet. Policija je evidentirala 303 kaznena djela iz tog područja u odnosu na 196 koliko ih je bilo 2015., a znatno je veća i materijalna šteta: gotovo 122 milijuna kuna, što je više od ukupne štete nastale od 2012. do 2015.

Nešto je manje kaznenih djela zlouporabe opojnih droga, ali i više pojedinačnih zapljena zabranjenih supstanci. Ovdje također imamo neke zanimljive podatke: dok je policija 2015. zaplijenila gotovo 7 kilograma marihuane, u 2016. je svega nešto više od kilograma i pol “trave” palo u ruke policije. No, 2015. godine policija je otkrila i oduzela samo 80 stabljika marihuane, a prošle godine čak 403. Ipak, to je još daleko od recimo 2009. godine kada je policija zaplijenila čitavu malu šumu indijske konoplje – čak 1.660 stabljika.

Od ostalih droga, zapljena heroina, LSD-a i halucinogenih gljiva prošle godine nije bilo. Dobar pokazatelj je znatno manje sintetičkih kanabinoida, ali je bilo više ecstasyja.

Prekršaji protiv javnog reda i mira na gotovo su istoj razini kao i lani i njihova je učestalost relativno niska u posljednje tri godine.

Ukupna otkrivačka djelatnost naše policijske uprave tijekom prethodne godine iznosila je visokih 84,7 posto, što znači da se podravsko-prigorski kriminalci uistinu ne mogu lako sakriti od ruke zakona.

Što se tiče sigurnosti u prometu, broj prometnih nesreća jednak je onome od prethodne godine, a u njima je stradalo oko 10% manje sudionika. Smrtno je stradalo deset osoba, tri manje nego u 2015., a kontinuiranim preventivnim, edukativnim i preventivno-represivnim aktivnostima zaustavljena su nepovoljna kretanja iz prethodne godine.

I pokazatelji stanja nadzora državne granice upućuju na pozitivnu tendenciju unazad nekoliko godina. Uz približno jednak broj prelazaka preko državne granice bilježi se smanjenje nezakonitih prijelaza, zaključuju iz PU koprivničko-križevačke.

zatvori