Četvrtak, 25. travnja 2024.

O imenovanju uprave Podravke oglasio se i premijer Plenković

Imenovanje nove Uprave Podravke je, prema procjenama javnosti, zapelo upravo na političkom kadroviranju.

Je li to točno i je li zbog toga došlo i do sukoba u HDZ-u, pa i u Vladi, pitanje je na koje je odgovorio sam premijer Andrej Plenković na pressici nakon zasjedanja Vlade u Sisku:

— Što se tiče Podravke, vodite računa o tome da hrvatska država, dakle Republika Hrvatska, pa sukladno tome i Vlada ima samo nešto malo više od 25% dionica. Ključni dioničari su mirovinski fondovi. Vlada je predložila određene ljude u Nadzorni odbor. Oni imaju nadležnost da donose odluku o novim članovima uprave. Proces razgovora na Nadzornom odboru je izvan bilo kakvog utjecaja mene ili članova Vlade. Vidjet ćemo što se točno s tim zbiva kad se vratimo u Zagreb. Tada ćemo imati cjelovitu informaciju.

Da odluku o upravi donosi isključivo Nadzorni odbor istakao je i ministar državne imovine Goran Marić koji je u utorak u Koprivnici vodio Skupštinu dioničara Podravke. Novinarima je opovrgao glasine da inzistira na imenovanju Marina Pucara za predsjednika Podravkine uprave:

— To je odvratna podvala. Pucar nije moj čovjek i tog gospodina nikad u životu nisam sreo!

U javnost je procurila i informacija da je upravo između Marića i ministra obrane Krstičevića došlo do skoro-pa-fizičkog incidenta, što je zateklo i premijera Plenkovića. Premijer je navodno zatražio da se sjednica Nadzornog odbora odgodi za 15 sati, no tome usprkos ona je ipak počela prije. A koliko je situacija nategnuta, govori i činjenica da sudionici sastanka još oko pola dva nisu znali kada će i gdje početi sjednica najavljena za pola sata poslije podneva. I ova se sjednica, kao i jučerašnja, održava na tajnoj lokaciji u Zagrebu. Bit će zanimljivo vidjeti jesu li točne najave nekih od članova Nadzornog odbora da će konačnu odluku o novoj Podravkinoj upravi donijeti upravo premijer Plenković osobno.

Od Podravkinog PR-a jedino smo doznali da će novinarima biti poslana poruka sat vremena prije službene objave odluke Nadzornog odbora.

zatvori