Četvrtak, 25. travnja 2024.

PETAR U BRUXELLESU: Zašto je upravo naš omiljeni knjižničar pozvan na svečanu obljetnicu

Knjižničar Petar Lukačić iz koprivničke Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ sudjelovao je 26. siječnja u Bruxellesu na svečanom početku kampanje u povodu 30. obljetnice programa Erasmus+. Kampanja će se provoditi tijekom 2017. godine u svim zemljama koje sudjeluju u programu Erasmus, uključujući i Hrvatsku, s ciljem informiranja što većeg broja potencijalnih, budućih korisnika.

Petar je još 2013. godine proveo 10 dana u Finskoj u okviru Grundtvig programa Europske unije za mobilnost, posjete i razmjene. Tamo je promatrao rad kolega knjižničara u Helsinkiju i Sastamali, a organizatori kampanje uočili su njegovovo iskustvo razmjene i rad u nagrađivanoj koprivničkoj knjižnici pa su ga kao hrvatskog predstavnika pozvali na ovo svečano otvorenje proslave 30. rođendana Erasmusa, najvećeg programa EU za područje obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Prema planovima, od 2014. do 2020. godine mogućnost za sudjelovanje u njemu imat će oko 4 milijuna ljudi.

Prema najnovijim podacim, u 2015. godini čak je 678.000 ljudi preko Erasmus+ programa u 2015. godini u inozemstvu na programima obrazovanja, osposobljavanja, usavršavanja i volontiranja, a Europska unija je s oko 2 milijarde eura financirala čak 19.600 projekata u kojima je sudjelovalo 69 tisuća organizacija.

Petar i ostali pozvani korisnici programa Erasmus istaknuli su kako im je program Erasmus omogućio da se razvijaju osobno i profesionalno, sazriju, upoznaju drugu kulturu, stvore poznanstva, usavrše znanja i nauče jezik, što je nekima pomoglo da dođu do prvog zaposlenja i budu uspješni u poslovnom životu.

Ustupila Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”.
zatvori