Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Ministar Goran Marić: Ovom je kraju potreban prehrambeno-biotehnološki fakultet

Ministar državne imovine Goran Marić u samo tjedan dana stigao je drugi puta u Koprivnicu. Danas je to bio službeni posjet Koprivničko-križevačkoj županiji u čijem sjedištu se susreo s podravsko-prigorskim načelnicima i gradonačelnicima koji su ga izvijestili o konkretnim problemima vezanima uz državnu imovinu na njihovom području.

Riječ je o radnom sastanku koji, kako je ocijenio sam ministar, vrijedi više od tisuću mailova i pisama. Našlo se, naime, rješenje dosad godinama neriješenih problema, slikovito rečeno blokirane državne imovine, pojasnio je ministar Marić:

— Većinom je to zemljište ili nekretnine u vlasništu Republike Hrvatske koje zbog nereguliranih odnosa nisu u funkciji i ne mogu je dati u gospodarsku funkciju ili u kulturnu ili neku drugu aktivnost.

Snimio Marko Posavec.

Među njima posebno je istaknuta državna imovina u općinama Ferdinandovac, Gola, Koprivnički Ivanec, Legrad, Sveti Petar Orehovec i Virje. Jedna od tema bila je i koprivnička Palača pravde:

— Treba izvršiti primopredaju Palače pravde i to je jedan tehnički detalj koji ćemo odraditi u dogovoru s gradonačelnikom Koprivnice već sljedeći tjedan.

Palaču pravde Grad Koprivnica je izgradio državi u zamjenu za prostor bivše vojarne, pojasnio je domaćin, koprivničko-križevački župan Darko Koren: — To administrativno još nije regulirano. Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice zamolio je da se to hitno riješi jer im je to vezano za neke druge odnose i projekte koje imaju. Mislim da je to jedan od lakših problema.

Snimio Marko Posavec.

Ministar je sa suradnicima obišao i koprivnički centar Sveučilišta Sjever, koje ima podršku ministra Marića i ministarstva koje vodi: — Ministarstvo državne imovine će također izaći u susret i pomoći im s onim što im je potrebno za funkcioniranje i proširenje. Otići ćemo i u Varaždin i vidjeti što je s vojarnom. Bio sam slobodan kazati da je ovom kraju potreban i nedostaje prehrambeno-biotehnološki fakultet. Veselio bih se takvim projektima, a ne samo onim smjerovima kojih u cijeloj Hrvatskoj ima previše. Volio bih da se mladi obrazuju za ono što je potrebno, za profesije u kojima imaju budućnost, a ne da se multipliciraju stručna zvanja i osposobljavanja.

S današnjeg sastanka bit će sastavljena promemorija, najavio je ministar Marić istaknuvši da je iskazana obostrana potreba za suradnjom. Prioritet je, kaže ministar Marić, pokretanje državne imovine što će doprinijeti novim gospodarskim aktivnostima i novim radim mjestima.

zatvori