Četvrtak, 18. travnja 2024.

‘Proračun Županije ima tehničku grešku, ali problem nije u njemu već u bolničkim dugovima’

Podravsko-prigorski župan Darko Koren zadovoljan je programom razvoja dnevne bolnice i kirurugije te najavljenim ulaganjima u koprivničku bolnicu. No, svjestan je da problem pedesetak milijuna kuna bolničkih dugova iz proteklih godina i dalje stoji.

Osobito ga brine činjenica da Županija, kao osnivač bolnice, ima odgovornost i za financije koprivničke bolnice: — Po tom novom zakonu koji se primjenjuje unazad godinu dana, ja kao župan sam odgovorna osoba za 400 milijuna kuna proračuna, a stvarno mogu utjecati na 150 koliko iznosi proračun same Županije — ustvrdio je Koren.

Iako je bolnički dug stalna prijetnja županijskom proračunu, to ne znači, kao što tvrde neki županijski vijećnici, da je proračun same Županije neuravnotežen, kaže župan Koren: — Mi smo možda pogriješili u jednoj maloj tehničkoj kategoriji kod prikaza prve stranice tog proračuna jer su pročelnik i stručne službe drugačije shvatile naputak ministarstva pa ispada da je proračun neuravnotežen, što nije istina.

Gubitak bolnice službeno je ipak pokriven kroz višegodišnje razdoblje, a prema službenom obrazloženju županijski je proračun apsolutno pokriven, pojasnio je župan Koren i izvijestio da je po prijavi člana Županijske skupštine Željka Lackovića proveden proračunski nadzor. U tijeku je komunikacija županijskih stručnih službi i Ministarstva financija iz koje proizlazi da je županijski proračun formalno ispravan:

— Evidentno postoji tehnička greška u prikazu prve stranice proračuna. Riječ je o banalnoj knjigovodstveno-tehničkoj kategoriji koja će se ispraviti i zamijeniti i tu nema nikakvih problema. Suština problema je u gubitku bolnice, a ne u županijskom proračunu — zaključio je župan Koren.

zatvori