Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koren: Morat ćemo smanjiti ili plaće ili broj zaposlenih u Županiji

Koprivnčko-križevačka županija ove će godine uprihodovati oko 17 milijuna kuna manje – 12 milijuna manje od rudne rente i 5 milijuna od poreza, a pitanje je i što će biti s porezom na cestovna motorna vozila.

Najavio je to župan Darko Koren te pojasnio da bi se naša županija tako mogla približiti opasnoj granici od dozvoljenih 20% izdvajanja izvornih proračunskih prihoda za plaće zaposlenika:

— Mi smo tu negdje, blizu te opasnosti da preskočimo tih 20% i u tekućoj proračunskoj godini moramo reagirati na taj način. Negdje do jeseni, kada ćemo vidjeti koliko ćemo trošiti i ako ćemo predvidjeti da će to do kraja godine prijeći 20%, morat ćemo reagirati. Kao i sve županije, dakle svi smo tu u istoj priči: ta je tema gotovo na svakoj sjednici Izvršnog odbora Zajednice županija — kazao je župan.

S obzirom na to da ne namjerava kršiti zakon, županijskoj će upravi ostati samo dvije mogućnosti, najavio je Koren:

Ili smanjiti broj ljudi ili smanjiti plaće. Nema treće varijante. Neki dan smo sa sindikatom Županije obavili preliminarni razgovor na tu temu i dali im jasno do znanja da se moraju pripremiti na te varijante ukoliko bi do toga došlo. Ja sigurno neću kršiti zakon.

Koren kaže i da će ove godine nekoliko službenika u mirovinu, no njihov posao netko mora raditi pa je mogućnost da se sav posao preraspodjeli i tako sačuvaju preostala radna mjesta i visina plaća vrlo ograničena. Što će i kako točno biti, u Nemčićevoj će biti definitivno poznato ove jeseni.

Recimo i da je u županijskoj upravi zaposleno 78 službenika iz Podravine i Prigorja. 45 ih je s koprivničkog, 21 s đurđevačkog i 11 s križevačkog područja.

zatvori