Petak, 19. travnja 2024.

IN MEMORIAM Napustio nas je primarijus doktor Krešimir Švarc

Uvaženi koprivnički liječnik primarijus doktor Krešimir Švarc preminuo je u 92. godini života. Sutra će u koprivničkoj bolnici biti održana kratka komemoracija, a ispraćaj uoči kremiranja će, kako nam je rekla njegova kćer dr. Sanja Švarc Janjanin, biti obavljen u najužem obiteljskom krugu.

Dr. Krešimir Švarc gotovo je cijeli vijek proveo u Koprivnici. Pamtit ćemo ga kao prvog specijalista ginekologa u koprivničkom kraju te kao osnivača Službe za zaštitu žena, trudnica i majki s odjelima ginekologije, rodilišta i dispanzerom, čiji je voditelj bio od osnivanja 1959. pa do 1984. godine.

U nekoliko mandata bio je i ravnatelj Medicinskog centra Koprivnica, posljednji do umirovljenja 1990. godine. Bio je aktivan u Hrvatskom liječničkom zboru, ali i u koprivničkom društvu.

Kao član Povijesnog društva bio je jedan od pionira istraživačke povijesti Koprivnice posebnice na području zdravstva i židovske zajednice.

Knjigom “Štikleci” oteo je zaboravu dio povijesti stare Koprivnice između 1930. i Drugog svjetskog rata.

Zahvaljujući doktoru Krešimiru Švarcu sačuvana su sjećanja na Židove i Drugi svjetski rat. Uz povijesne zapise objavio je i niz stručnih radova s područja zdravstva.

Građani Koprivnice doktoru Švarcu su zahvalili dodijelivši mu prošle godine titulu počasnog građanina.

Snimio Marko Posavec.
zatvori