Srijeda, 27. ožujka 2024.

Rad s darovitom djecom i obnova ceste od Starigrada do Reke neki su od projekata koje Grad planira financirati iz EU fondova

Koprivnička Gradska uprava očekuje rezultate natječaja na koje je sredinom prošle godine prijavila petnaestak projekata. Želja im je tako novac za njihovu provedbu osigurati iz fondova Europske unije.

Prvih šest prijavljeno je u sklopu prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska. — Projekti su različiti i vezani su uz školstvo, turizam i promociju održive urbane mobilnosti, zapravo sve ono što duži niz godina financiramo kroz različite programe s obzirom na to da su usklađeni s ciljevima i strategijama na razini Europske unije — rekla nam je voditeljica Odsjeka za europske poslove i održivi razvoj Maja Balaško.

Još šest projekata prijavljeno je pak u sklopu programa „Central Europe“ i oni će Koprivnici, ako budu prihvaćeni, omogućiti povezivanje s drugim organizacijama diljem Europe. Tu je i „Inkubator kreativnih industrija“, a novcem iz Europe trebala bi se graditi i spojna cesta Starigrad – Reka.

Voditeljica Odsjeka za europske poslove nada se da će europski novac dobiti i za projekt poticanja rada s darovitom djecom u osnovnim školama:

— Projekt povezuje sve tri osnovne škole i pomoću njega bi se razvili novi modeli rada s darovitom djecom. To je nešto kao pandan projektu „Odjek“ koji financira pomoćnike u nastavi — kazala je Balaško.

“Odjek” je jedan od šest projekata koji su trenutno u provedbi, a daljnji planovi ovise o rezultatima natječaja. Puno je toga prijavljeno, kaže Balaško, pa ih, ako će ih velik broj biti realiziran, čeka puno posla. O količini europskog novca s kojom bi u Gradskoj upravi bili zadovoljni voditeljica Odsjeka nije se usudila govoriti već je samo izrazila nadu da će što više projekata proći i tako građanima Koprivnice osigurati podizanje kvalitete životnog standarda.

zatvori