Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Država se odrekla mjesta u Nadzornom odboru Podravke, ‘izvisila’ Sanda Fuček Šanjić

Skupština dioničara Podravke danas je velikom većinom s više od 98% glasova opozvala SDP-ove predstavnike države u Nadzornom odboru Ivu Družića i Matu Crkvenca te je imenovala novu četvoricu.

To su Marko Kolaković, Luka Burilović i Slavko Tešija te Damir Grbavac. Upravo je ovaj posljednji član veliko iznenađenje jer je u službenom prijedlogu bila Koprivničkanka, prokuristica Podravske banke Sanda Fuček Šanjić. Grbavac je predstavnik Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda, što pokazuje prave odnose snaga.

Predsjedatelj skupštine, ministar državne imovine Goran Marić rekao je da će im mandati trajati do 2018., kao i ostalim članovima Nadzornog odbora:

— Republika Hrvatska ima tri od ukupno devet članova Nadzornog odbora Podravke d.d. što je ekvivalent participacije u vlasništu.

Marić je pojasnio je i zašto je ministar osobno predsjedao skupštinom dioničara u kompaniji u kojoj država nije većinski vlasnik:

— To je presedan. Ali zapravo pravi presedan je zašto Republika Hrvatska nije nikada ovako postupila. Moj dolazak u Podravku kao ministra u Vladi na predsjedanje Skupštinom samo je znak odgovornosti za posao koji radimo i simbolična gesta da Republici Hrvatskoj i svima nama u Vladi kao najvećem pojedinačnom dioničaru Podravka itekako znači i da nam je stalo do Podravke. Ništa drugo.

Članovi Nadzornog odbora odmah nakon Skupštine odradili su i prvu sjednicu na kojoj su imenovali zamjenika predsjednika umjesto upravo opozvanog Mate Crkvenca. To je, kako doznajemo, Luka Burilović. A u kratkom roku moraju donijeti i odluku o novoj upravi jer u četvrtak u ponoć aktualnoj istječe mandat. Neslužbeno doznajemo da će se Nadzorni odbor ponovno sastati sutra u 16 sati.

Hoće li Zvonimir Mršić ostati ili otići? Evo što kaže predsjednik Nadzornog odbora Dubravko Štimac:

— To vam ne mogu potvrditi. Mora prvo sjesti Nadzorni odbor i s novim članovima moramo čuti stavove svih predstavnika Nadzornog odbora i razgovarati o daljnjim postupcima.

Kakva god da bude odluka, odgovorni, barem prema riječima ministra Marića, budućnost Podravke vide još boljom nego što je sada.

zatvori