Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Opasna poledica okovala je Koprivnicu, evo gdje ima najviše problema

Da su građani svjesni ozbiljnosti i zbog leda otežanih uvjetima prometovanja, pokazuje i činjenica da zasad nema prijavljenih većih prometnih nesreća. Barem policija, usprkos iznimno teškim uvjetima na cestama, nije do zaključenja ovog teksta zaprimila prijavu ni o jednoj prometnoj nesreći u našem kraju. Bilo je, doduše, manjih nesreća koje nisu javljane policiji.

No, zato je led iznenadio pješake. Kako doznajemo, na Hitnom bolničkom odjelu koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” zabilježili su desetak intervencija u kojima su građani tražili hitnu medicinsku pomoć zbog slomljenih ruku i nogu.

Sve ekipe gradske Zimske službe maksimalno su odradile svoj posao da bi Koprivnica, iako okovana ledom, bila što prohodnija. Zadovoljan njihovim angažmanom je šef Operativnog stožera Zimske službe Grada Koprivice Hrvoje Kuzmić:

— Sve raspoloživo, i ljudstvo i strojevi, bili su cijelu noć na terenu, solili smo i posipavali. Stanje na cestama je mogli bismo reći izvrsno, s obzirom na uvjete i ledenu kišu koja nije svakodnevna pojava i nije se lako s njom boriti. Nešto malo više problema imamo s pješačko-biciklističkim stazama. Razlog je činjenica da nema dovoljno mehaničkog poticaja soli da otopi površine i da na njima nema leda.

Snimio Marko Posavec.

Također, više problema ima i na makadamskim cestama, kaže Kuzmić:

— Te ceste ne solimo zbog agresivnog djelovanja soli na ustrojstvo ceste jer kasnije imamo problema s blatnjavim putevima pa se to ne može stabilizirati. Zato poledicu nastojimo riješiti sipinom i zapunom koju smo sipali cijelu noć, a nastavili smo i jutros. Trenutno upravo tu očekujem malo više problema.

Pripadnici Zimske službe trenutno su angažirani i na lokacijama na kojima nema rješenja bez ljudske ruke, poput prilaza pješačkim prijelazima. Naime, strojevi nemaju takve manipulativne mogućnosti, pa upravo ljudi sole i razbijaju led kako bi građanima omogućili sigurno i lakše kretanje. Kuzmić kaže da je stanje sigurnosti, ledu usprkos, jako dobro.

zatvori