Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Novi investitor koprivnički Nanodiy usporedio s Appleom

Još jedna lijepa poslovna priča ispričana je u koprivničkom Poduzetničkom inkubatoru.

Koprivnički startup Nanodiy Saše Miklošića dobio je još jednog investitora. Riječ je o poslovnom anđelu Adrianu Ježini kojega je ovoj koprivničkoj tvrtki što djeluje u Poduzetničkom inkubatoru u Dravskoj privuklo, kako kaže, nekoliko stvari:

— Saša i ekipa su ljudi puni entuzijazma. Imaju taj poduzetnički duh koji vuče i koji je preduvjet za uspjeh. Osim toga, tu je i konkretan proizvod: inovativan tisak na tekstil za koji nisu potrebna grafička ili tiskarska znanja. Taj je proizvod dvostruko inovativan što je danas jako važno. Inovativan je u smislu patenta, ali i procesa — kazao je novi investitor u Nanodiy.

Sve to navelo je poslovnog anđela Ježinu da koprivnički startup usporedi s kompanijom koja je mnogima nedostižan ideal:

Apple vam je takva tvrtka. Ima nešto svojih patenata, ali u principu telefon koji oni stvaraju, velik dio stvari nije njihov niti su ih oni izmislili, ali ih najbolje znaju upakirati.

Na dobrom su putu i u Nanodiyju, zaključio je njihov poslovni anđeo Ježina:

Ovaj prozvod može postati globalan i za njega nema granica. Pitanje je samo koliko ćemo mi biti uspješni da znamo tu firmu podići na prave noge i da ona može poslovati globalno i na globalnom tržištu plasirati svoja znanja i proizvode.

Koliko je Ježina uložio u koprivnički startup, nije objavljeno. No, osim novca spreman je, kao i svi poslovni anđeli, uložiti i svoje iskustvo, znanje i poslovne kontakte što poduzetnicima, osobito onima na početku karijere, itekako puno znači.

Toga je svjestan i osnivač Nanodiyja Saša Miklošić. Svoj proizvod već prodaju diljem Europe, a namjera im je širiti se i na američko te azijsko tržište. Stoga će uz potporu investitora za početak zaštititi svoj patent, dodatno pravno urediti odnose s distributerima te proširiti tim kako bi lakše i brže širili proizvod i nudili ga na više tržišta. Dakle, ulaganje u razvoj i nova zapošljavanja:

— Dakle, idemo dalje! Želja nam je pokazati da se može napraviti velike stvari, orijentirati se prema izvozu i iz male Koprivnice napraviti velik i konkurentan posao — istaknuo je Miklošić.

Suosnivač Nanodiyja Zoran Sušanj najavio je da će ove godine predstaviti dva nova proizvoda i to u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Predstavljanju novog investitora u Dravskoj nazočio je i predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela Davorin Štetner. Pohvalio je djelovanje Koprivničkog poduzetnika i Poduzetničkog inkubatora, ali i istakao da je zanimanje za investiranje upravo u koprivnički startup koji se drznuo baviti tiskanjem na tekstil već iskazalo desetak fondova i većih investitora iz svijeta. No u ovom trenutku Nanodiyju, kaže, nije potreban novac već će o tome razmišljati za oko šest mjeseci.

Štetner je rekao i da bi u Hrvatskoj trebalo početi stvarati kulturu neuspjeha jer iz neuspjeha se uči i, ako si dovoljno poduzetan, postaje uspješan. A Miklošić i Nanodiy zasad su pravi primjeri upravo toga.

Nakon službenog predstavljanja novog investitora u Nanodiy i otvorenja coworking prostora u Poduzetničkom inkubatoru, u koprivničkom Domu mladih održana je konferencija pod naslovom “Iz perspektive investitora”, što je zapravo bio dio cjelodnevnog programa Poduzetnika naslovljenog “Investment target: Koprivnica”. Na konferenciji su govorili direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela Davorin ŠtetnerVjekoslav Mesaroš iz Podravke i novi investitor u Nanodiy, Adrian Ježina.

Također, u ovim trenucima u Poduzetničkom inkubatoru u Dravskoj u tijeku je trening pitcha pod vodstvom slovenskog stručnjaka Petera Brunera.

zatvori