Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Znate li zašto se danas nose ružičaste majice?

U Koprivnici se obilježava Dan ružičastih majica. Posljednja srijeda u veljači već je tradicionalno posvećena borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Vršnjačko nasilje puno je važnija tema nego što joj svako društvo pridaje važnost. Rekao je to podravsko-prigorski župan Darko Koren u pauzi projekcija dokumentarnog filma “Oblak” što je o obitelji i prijateljima preminulog tinejdžera Luke Ritza prikazan u koprivničkom Kinu Velebit. Župan Koren je istakao namjeru da se edukativnim akcijama preventira vršnjačko nasilje kao društveni problem iako se u našoj sredini učenici, prema njihovim riječima, ne suočavaju s tom pojavom:

— Mi smo možda manja sredina u kojoj takvih primjera ima manje nego u velikim gradovima. No činjenica je da se takvi problemi trebaju sasjeći u korijenu. Puno je korisnije djelovati preventivno kao i u svim drugim sličnim društvenim problemima. Daj Bože da vršnjačkog nasilja ima što manje ili da ga uopće ne bude.

Leonardo Lovnički iz 1. d razreda koprivničke Gimnazije Fran Galović kaže da u toj školi nema vršnjačkog nasilja. Ta je pojava prema njegovu mišljenju učestalija u školama s učenicima problematičnijeg ponašanja: — Jako je loše da se maltretira nekoga na bazi ničega.

Podsjetimo da je Danu ružičastih majica – borbi protiv vršnjačkog nasilja posvećena posljednja srijeda u veljači. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se u Kanadi kada je dječak koji je došao u školu noseći ružičastu majicu u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao žrtva nasilja.

U Hrvatskoj se svijest o ovom problemu podiže četvrtu godinu zaredom, a u organizaciji Županije, Obrtničke škole i Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica održane su tri projekcije dokumentarca o Luki Ritzu. Film o brutalnom pretučenom tinejdžeru koji je potom preminuo tako je danas vidjelo sedamstotinjak učenika iz sve tri koprivničke srednje škole.

Mnogobrojnim školama koje obilježavaju taj dan priključila se i Osnovna škola “Kloštar Podravski”. Učitelji, razrednici i stručni suradnici intenzivno su provodili radionice educirajući djecu o vršnjačkom nasilju te kako se ponašati u određenim situacijama u slučaju da si žrtva, promatrač ili nasilnik. Osim što učenici u znak podrške nose ružičaste majice, snimili su i video spot u kojem su prepjevali pjesmu “Ne rugaj se”.

zatvori