Petak, 19. travnja 2024.

Dječji vrtić Loptica bit će prvi u Hrvatskoj obnovljen na dosad neviđen način

Objekt Loptica koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica trebao bi biti prvi takav objekt u Hrvatskoj koji će se obnavljati procedurom javne nabave inovacija s područja energetski učinkovitih materijala u zgradarstvu. Naime, Grad Koprivnica i Regionalna energetska agencija Sjever kao projektni partneri sudjeluju u projektu PROMINENT MED kojemu je glavni cilj javna nabava inovacija.

Prvi korak u provedbi ovog projekta bit će objava namjere Grada Koprivnice prema mogućim proizvođačima i ponuđačima inovativnih rješenja da planira rekonstrukciju objekta i da za to ima sredstva te da se traži inovativno rješenje. Prijedlozi će nakon toga biti sagledani, a nakon što se iskristalizira rješenje ide natječaj u kojem će se definirati detalji oko troškova, radova itd. Pojasnio nam je to ravnatelj REA-e Sjever Ivan Šimić te obrazložio zašto je odabran baš objekt Loptice:

Ivan Šimić. Snimio Marko Posavec.

— Odabrali smo ovaj vrtić kao jednu dobru priču jer se radi o montažnom objektu kojih ima diljem Hrvatske i to je jedan od uvjeta za koje možemo reći da će tržište prepoznati potrebu da razviju inovacije za takve tipove objekta.

Nakon provedbe projekta ovaj koprivnički vrtić imat će i hlađenje koje je u vrtiću i više nego potrebno, uvjeren je Šimić, a sve želje, ideje i potrebe iznijele su na dvije stranice i odgajateljice u Loptici. Sve to će se navesti u definiciji potreba koja bi trebala olakšati potencionalnom izvođaču pa bi koprivnički mališani možda mogli dobiti i staklenik u kojem bi učili o ekologiji, obnovljivim izvorima energije, fizici ili kemiji.

A da je Loptici zaista potrebna obnova rekla je na današnjoj konferenciji za medije ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Ida Šipek:

— Loptica je zadnji put bila renovirana 2007. godine nakon požara u kojem je stradala većina objekta. Prije dvije godine je bila sljedeća renovacija, tako da je ovo definitivno nešto što će dobro doći našem vrtiću.

Ida Šipek. Snimio Marko Posavec.

Ukupna vrijednost projekta je 20,2 milijuna kuna, a Europska unije sufinancira ga u iznosu od 85 posto. Projekt je to kojim još jednom pomičemo granice, smatra zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić:

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

— Ovdje spajamo korištenje europskih sredstava i ono po čemu volimo da je Koprivnica poznata, a to je da pomičemo granice kad pričamo o inovacijama. Dat ćemo sve od sebe da svaka naša sljedeća javna nabava nosi nešto inovativno u sebi, a pogotovo kad pričamo o energetskoj učinkovitosti i zgradarstvu. Vjerujemo da ćemo na taj način poboljšati uvjete u našim vrtićima, nek bude Loptica prva na tom putu, ali isto tako svim našim inovatorima omogućiti da svoje proizvode pokažu na tržištu pa neka i to bude naš mali doprinos istraživanju inovacija u našoj zemlji.

I dok je u zapadnim europskim zemljama ovaj proces uobičajen, u Hrvatskoj je Koprivnica prva koja se prihvatila tog zadatka. Kako će izgledati njegov rezultat saznat ćemo do listopada 2019. godine do kada mora biti proveden.

Snimio Marko Posavec.
zatvori