Srijeda, 27. ožujka 2024.

Prvi čovjek Mreže: Nakon izbora predstavljat ćemo značajan politički faktor u Podravini i Prigorju

U koprivničkoj gradskoj vijećnici održana je osnivačka sjednica Glavnog vijeća nove političke stranke – Mreže nezavisnih lista. Osnivač i idejni začetnik joj je Darko Koren, podravsko-prigorski župan koji ne skriva činjenicu da je Mreža nastala kao odgovor nezadovoljnih iz HSS-a. Na sjednici se okupilo 107-ero osnivača, a sazivatelji kažu da je zainteresiranih mnogo više, što će se vidjeti idućih dana kada će početi službeno masovno učlanjenje.

Za prvog predsjednika Mreže nezavisnih lista izabran je Darko Koren, te petero potpredsjednika: Đurđica Mustaf, Miljenko Flajs, Goran Gregurek, Vjekoslav Maletić i Željko Šantić. Tajnik će, prema statutarnim odredbama, biti izabran na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora.

Predsjednik Koren je istakao da su upravo ljudi najveća vrijednost ove političke platforme. Korena od početka prati sada već bivših 12 predsjednika općinskih i gradskih organizacija HSS-a te neki od lokalnih dužnosnika. Od 3.100 članova HSS-a u našoj županiji dvije trećine ih, prema Korenovim riječima, podupire Mrežu. A u petnaestak općina Mrežu zasad podupiru istaknuti pojedinci iz HSS-a koje onda prati i većina članova te stranke. Stoga se ni program Mreže neće u bitnome razlikovati od dosadašnjeg političkog angažmana kojega su prakticirali unutar HSS-a, pojašnjava Koren, ali i ističe što bi bilo dobro za budućnost ne samo Mreže već i cijele županije:

Moja je velika želja da se ne zatvorimo sami u sebe već da nam se pridruže mladi ljudi, intelektualci, oni koji mogu dati novu energiju, ideju, viziju… Sve ono što može doprinijeti razvoju naše županije. Siguran sam da ćemo dograditi naš politički program i da će biti bolji u odnosu na ono što smo imali do sada. Nakon svibanjskih lokalnih izbora predstavljat ćemo značajan politički faktor u Podravini i Prigorju — najavio je Koren.

Osnivanje Mreže kao nove političke stranke pozdravili su i predstavnici HSLS-a, HDS-a, A-HSP-a i HDZ-a. Na konkretan upit znači li to da sve te stranke podupiru njegovu kandiaturu za župana, Darko Koren je odgovorio: — To je trenutno predirektno pitanje. Više će se znati za nekoliko dana. Posebno je važno da je s nama bio predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota što daje naznake da ćemo i u budućnosti dobro surađivati.

Foto: Mreža nezavisnih lista.

Kad je pak riječ o Koprivnici, čini se da Mreža zasad nema namjere ponuditi kandidata za gradonačenika. — Nemamo kandidata za gradonačenika. To bi u ovom trenutku, s obzirom na političku scenu u gradu, bilo pretenciozno. Ali građanima Koprivnice ipak ćemo ponuditi kvalitetnu listu za Gradsko vijeće. Hoćemo li se uključiti i u borbu za izvršnu vlast, odlučit ćemo u danima koji su pred nama.

Među gostima osnivačkog skupa Mreže u koprivničkoj Gradskoj vijećnici nije bilo predstavnika HRAST-a. Koren je rekao da je to stoga jer su zvali samo one s kojima već surađuju u Županijskoj skupštini. Budu li kolege iz HRAST-a iskazali želju i spremnost za suradnju, vjerujem da će to kod nas biti dobro i pozitivno prihvaćeno, zaključio je Koren.

Prvi predsjednik novoosnovane političke stranke kaže da se ne boji za budućnost nezavisnih lista. Primjer da to u političkom životu može dobro funkcionirati mu je susjedna Slovenija, u kojoj gotovo polovica lokalnih čelnika dolazi iz nezavisnih lista. I Podravci i Prigorci već sada imaju na ponudi tri nezavisne političke opcije. Koren kaže da će uspjeti ona koja će građanima ponuditi najbolje ljude i programe. Ne dvoji da je to upravo njegova Mreža nezavisnih lista.

zatvori