Utorak, 23. travnja 2024.

ZIMSKA SLUŽBA: Protiv hladnoće ne možemo puno, ali za snijeg smo spremni

Koprivnička Zimska služba spremna je za niske temperature i čišćenje mogućeg snijega, rekao nam je šef njenog Operativnog stožera Hrvoje Kuzmić.

Kroz Ophodarsku službu vode brigu da prometnice budu prohodne, da ne budu smrznute i da se promet po gradu normalno odvija. Također, pojačano nadziru kritična mjesta poput uzbrdica, rotora i mostova gdje je veća mogućnost poledice.

— Protiv samih niskih temperatura mi ne možemo puno. Sol djeluje do određene temperature, a to je oko -6, -7 stupnjeva, a nakon toga, ako nema prometa, sol nema nekog velikog djelovanja. U svakom slučaju, spremni smo, očekujemo padaline i sve će biti u najboljem redu — kaže Kuzmić.

Osim Zimske službe, određene obaveze i odgovornost imaju i građani. Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke apeliraju vozačima da, s obzirom na postojeće vremenske uvjete, smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između svog vozila i drugih sudionika u prometu te da poštuju značenja prometnih znakova. Zbog slabe vidljivosti uslijed magle, te mokrih i klizavih kolnika, također ne preporučaju pretjecanja drugih vozila.

Iz Policijske uprave pješake pak podsjećaju na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti, a bicikliste da za vrijeme smanjene vidljivosti i noću moraju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili prslukom.

Za podsjetiti je i da građani imaju obvezu sudjelovati u zimskom održavanju, prvenstveno čišćenjem snijega ispred svojih kuća i poslovnih prostora, te svojim vozilima ne smiju onemogućavati čišćenje snijega.

zatvori