Subota, 20. travnja 2024.
Home Featured Vremeplov D. Rendića: Napeta akcija spašavanja u gradskom parku

Vremeplov D. Rendića: Napeta akcija spašavanja u gradskom parku

0
Vremeplov D. Rendića: Napeta akcija spašavanja u gradskom parku
Portal Drava.info svakog vikenda donosi vam izbor iz bogate arhive fotografija koje nam je ustupio novinar u mirovini Dragutin Rendić, jedan od prvih i dugogodišnjih djelatnika koprivničkog dopisništva HRT-a te, između ostaloga, i prvi fotoreporter Večernjeg lista u Koprivnici, kao i drugih tadašnjih medija. Bio je i prvi dragovoljac novinar od 28. lipnja 1991. godine do sredine 1995. godine te je obnašao razne visoke dužnosti u HV-u. Bio je zapovjednik prvog voda i satnije dragovoljaca ZNG-a Koprivnice. Časnik je Hrvatske vojske od proljeća 1992. godine. Umirovljeničke je dane dočekao u Glasu Podravine. Neke su fotografije njegove vlastite, a neke je prikupio tijekom svoje bogate karijere. Otputujte s nama u prošlost…
Manifestacija “Stari zanati” u organizaciji TZ grada Koprivnice bila je jedna od najposjećenijih brojnih priredbi u središtu grada. No, bila je tako popularna da je bila čest gost i u mnogim drugim gradovima. Tom prilikom treba istaknuti da je “zaštitni znak” ove manifestacije bio poznati koprivnički kovač Josip Evačić, kako svojom markantnom pojavom, tako i pokazanim vrsnim kovačkim znanjem, posebno u izradi suvenira koji su danas zaštitni znak glavnog grada Podravine – Koprivnice. Snimka je iz 2009. godine kada je ova manifestacija “startala”.
U Draganovcu 7. studenoga 2011. godine snimljena je ova snimka na kojoj Ivan Golubić (lijevo), predsjednik VZ grada KC i umjetnik Dragutin Ciglar Lao, koji je napravio kip svetog Florijana, rade na njegovom postavljanju kod Društvenog doma u Draganovcu prije ulaska u vatrogasno spremište domicilnog društva.
Prije sedam godina jedna mala mačka popela se na drvo u gradskom parku i nije se usudila vratiti na tlo. No, problema nije bilo, djelatnici gradske službe zaduženi za okoliš uz pomoć ljestava skinuli su uplašenu mačkicu i vratili je na čvrsto tlo. Mali, ali vrijedan primjer humane geste.
Kada je vatrena stihija prije više od stotinu godina poharala dio mjesta Torčec, stradali su i brojni gospodarski objekti sa hranom Poučeni tom nesrećom, mještani Torčeca (jedan dio) imaju koševe za kukuruz ispred svoje kuće sa druge strane ceste. Ovaj prizor od prije 15-ak godina nije se ni danas promijenio jer koševi su na starom mjestu, što je jedinstven slučaj u ovom dijelu Lijepe naše.
Procesija 1935. godine u Koprivnici kretala se od crkve sv. Nikole ulicom u kojoj je danas dio pogona i upravna zgrada Podravke pa sve do Močila. U njoj su bili vjernici svih dobnih skupina, a kolona je često bila dugačka i više od stotinu metara.
Jedan od najvećih i najpoznatijih blagdana Dan svetog Roka održava se tradicionalno niz godina u Koprivničkim Bregima. Šareni štandovi ukrašavaju obližnji park sve do crkve, a tisuće posjetitelja dolazi svake godine u ovo malo mjesto, gdje prigodno veselje i zabava na taj dan traje do kasnih noćnih sati sa brojnim prigodnim sadržajima. Tako je i ova snimka nastala prije 14 godina u ranim jutarnjim satima kada su se obavljale posljednje pripreme za Rokovo.
Ova snimka nastala je u krugu tvornice Podravka prije 32 godine na jednom od rijetkih skupova kada se prekidao proizvodni proces, a tadašnje rukovodstvo govorilo je okupljenim radnicima. Danas, vjerujem, to bi bila nemoguća misija.
zatvori