Četvrtak, 25. travnja 2024.

U Koprivnici počinje skup o holokaustu na koji dolaze učitelji iz Hrvatske, ali i inozemstva

Koprivnica je domaćin četverodnevnog nacionalnog skupa “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanje zločina protiv čovječnosti”.

Skup 14. godinu za redom organizira Agencija za odgoj i obrazovanje i to povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta kojemu je posvećen 27. siječnja. Dolazak na skup najavilo je pedesetak sudionika iz cijele Hrvatske ali i inozemstva.

Najavila nam je to ravnateljice koprivničke Osnovne škole “Đuro Ester”, koja je jedna od domaćina skupa, Sanja Prelogović te rekavši: – Sudionici će imati priliku upoznati znanja o holokaustu i zločinima protiv čovječnosti tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i u ostatku Europe. Također će imati prilike unaprijediti svoje vještine i znanja oko ljudskih prava, iskorjenjivanja predrasuda te boljeg razumijevanja povijesti suvremenih oblika nerazumijevanja i netolerancije.

Holokaust će tako biti primjer na kojemu će se iz povijesti učiti za budućnost. – Tim stručnim usavršavanjem se želi ukazati na tragične povijesne događaje, posebice holokausta, kao najtežeg oblika kršanje ljudskih prava. Na taj način želi se pobuditi svijest o građanskim i ljudskim pravima, drugim oblicima nasilja i netolerancije kako bi se u budućnosti slični događaji spriječili – rekla je ravnateljica Prelogović.

Svečanost otvorenja skupa najavljeno je za 17 sati. A prije toga, mali turistički vodiči iz “Đure Estera” predvođeni svojim profesoricama Mirnom Kovačić i Jasminkom Fanuko-Polančec pokazat će gostima znamenitosti grada domaćina. Recimo da će skup završiti u petak obilaskom sinagoge i velikim komemorativnim skupom na Spomen području Danica.

zatvori