Četvrtak, 18. travnja 2024.

Doznajte kako energetski uštedjeti u zgradama

S ciljem educiranja Koprivničanaca o mogućnostima energetske uštede u zgradama, Regionalna energetska agencija Sjever u suradnji s projektnim partnerima i Gradom Koprivnicom organizira informativnu tribinu.

Naime, loše održavanje objekata, primjena materijala i tehničkih rješenja koja ne udovoljavaju današnjim standardima te nedovoljna educiranost o mogućnostima štednje dovele su do lošeg stanja u sektoru zgradarstva u Hrvatskoj. Radi se o sektoru koji je među najvećim potrošačima energije te se procjenjuje da isti troši oko 40% ukupne energije, od čega je 70% energije potrošeno na klimatizaciju odnosno na zagrijavanje i hlađenje prostora.

Upravo će iz tog razloga REA Sjever održati ovu tribinu na kojoj će se građani moći informirati o mogućnostima provedbe i sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada. Samim time moći će se upustiti u realizaciju projekata i zahvata koji rezultiraju energetskim uštedama.

REA Sjever je je u okviru projekta EduEnTer, koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, provela termovizijsko snimanje 50 stambenih zgrada u Koprivnici i 120 zgrada u Varaždinu. Radi se o beskontaktnoj metodi mjerenja temperature i njezine raspodjele na površini tijela čiji je rezultat termogram koji u tonovima boje daje prikaz temperaturne raspodjele. Infracrvena termografija svoju praktičnu primjenu često nalazi u zgradarstvu gdje se koristi s ciljem detekcije toplinskih propuštanja, tzv. toplinskih mostova. Toplinski mostovi predstavljaju dijelove ovojnice kroz koje zgrada u okoliš emitira nadprosječno velike količine toplinske energije (npr. betonske grede i stupovi) i obično su na termogramu prikazani svjetlijim bojama.

Poseban fokus projekta EduEnTer su stambene zgrade koje datiraju iz razdoblja 60-ih do 80-ih godina kada se pri njihovoj izolaciji minimalno ulagalo u toplinsku izolaciju. Energetskom obnovom takvih zgrada moguće je postići uštedu u potrošnji energije od 50 – 80%, što je prepoznao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, od prošle godine FZOEU sufinancira povećanje energetske učinkovitosti isključivo iz strukturnih fondova što uvjetuje minimalno 50% uštede energije.

Tribina na kojoj građani mogu dobiti više informacija o mogućnostima provedbe i sufinanciranja energetske obnove zgrada održat će se u srijedu, 1. veljače, u prostorijama gradske vijećnice Grada Koprivnice (Zrinski trg 1) od 17:30 do 19:00 sati.

zatvori