Srijeda, 24. travnja 2024.

SASTANAK KOD MINISTRA Jozinović: Piškornica ide dalje, uvjeren sam da nećemo plaćati penale

Danas je u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike održan sastanak o statusu projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

Ministar Slaven Dobrović i njegovi suradnici razgovarali su s direktorom Piškornice Mladenom Jozinovićem te predstavncima vlasnika – županima Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije Darkom Korenom, Matijom Posavcem i Predragom Štromarom te zamjenikom krapinsko-zagorskog župana Anđelkom Ferekom-Jembrekom.

Ministar Slaven Dobrović poručio je javnosti da misli da se stvari razvijaju u dobrom smjeru. Kapacitet Piškornice smanjuje se sa 190 na 120 tisuća tona, a u Centar će se uklopiti i sadržaji određeni novim nacionalnim Planom gospodarenja otpadom, poput sortirnice.

Mladen Jozinović. Snimio Marko Posavec.

Što to konkretno znači, Dravi.info je pojasnio direktor Piškornice Mladen Jozinović:

— Naši kapaciteti, kao što sam i ranije govorio, bit će usklađeni s novim Planom gospodarenja otpadom. Ta dokumentacija je već vidljiva na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i, jednostavno, projekt Piškornica ide dalje. Kao što je ministar rekao, stvari se odvijaju u dobrom smjeru. Kapacitet je definiran, što je vidljivo iz priopćenja koje je objavilo Ministarstvo. Centar je svojim sadržajima, poput sortirnice, uklopljen u novi Plan gospodarenja otpadom. Naime, pogon za mehaničko-biološku obradu otpada jest sortirnica. Mehanička obrada jest način sortiranja otpada. Jednostavno, sve što sam ranije govorio definirano je na ovom sastanku i projekt nesmetano ide dalje.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Na upit što je s ranije određenim rokovima izgradnje i početka rada Centra Piškornica, direktor Jozinović je iznio još jedno optimistično uvjerenje:

— Uvjeren sam da će četiri županije sjeverozapadne Hrvatske biti zadovoljne s rokovima i uvjeren sam da mi penale plaćati nećemo.

Jozinović je podsjetio da Piškornica može postići sve ciljeve postavljene u Planu gospodarenja otpadom pri čemu će služiti sustavu kao što je to bilo i predviđeno za prostor četiri sjeverozapadne hrvatske županije. No, konkretni daljnji potezi, o kojima ovisi početak gradnje i rada Centra Piškornica, u nadležnosti su Dobrovićevog ministarstva, zaključio je Jozinović istaknuvši zadovoljstvo današnjim sastankom.

zatvori