Petak, 19. travnja 2024.

RASTEMO ČITAJUĆI Knjižnica pokrenula program poticanja rane pismenosti u ruralnim područjima

Bibliobusna služba koprivničke Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” pokreće program poticanja rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije.

Za projekt pod nazivom “Rastemo čitajući”, Knjižnica je dobila potporu od 4.000 eura jer je to jedan od pet izabranih projekata koje financira grčka organizacija Future Library. Kako će poticati ranu pismenosti, pojasnila je knjižničarka Ana Škvarić:

– Osmisli li smo Male knjižnice u kutijama, najjednostavnije rečeno. Ta mala knjižnica bi trebala zadovoljiti potrebe djece predškolskog uzrasta, dakle predškolaca i polaznika male škole u dječjim vrtićima i njihovih odgajateljica. U Maloj knjižnici bit će slikovnice, radni listovi, audio-vizualna građa, materijali za upoznavanje s bajaškim jezikom, stručno-pedagoška liteteratura za odgajateljice, nešto edukativnih brošura i promotivnih materijala te po jedno tablet računalo opremljeno kvalitetnim aplikacijama za igru i učenje.

Za početak, Male knjižnice u kutijama bit će postavljene u pet obližnjih vrtića – u Lastavici u Peteracu, u Potočnici u Sigecu, Iskrici u Đelekovcu, Dabriću u Legradu i Vrapčiću u Drnju.

Razlog tomu je činjenica da program Male škole pohađa veliki broj romske djece, pojasnila je voditeljica tamošnje Male škole, odgajateljica Ivana Antolić:

– Izraženiji problem je komunikacija. Djeca romske nacionalne manjine jako slabo ili gotovo nikako ne govore hrvatski jezik. Ja pak ne govorim i ne razumijem romski, i tu dolazi do problema u radu. Projekt u koji smo uključeni svojim sadržajem koji nudi olakšat će rad s djecom, posebice s djecom romske nacionalne manjine.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

A da nije riječ samo o romskoj djeci, poručio je načelnik drnjanske općine Slavko Loth:

– Romi, jest da su oni na prvom mjestu. No moramo shvatiti da ima i drugih siromašnih stanovnika koji si ne mogu to priuštiti i čijoj će djeci biti prvi puta da vide računalo. Što se mene tiče, u svim ovim općinama imamo siromašnih obitelji, možda i siromašnijih od romskih. Ovaj je program doista namijenjen svim stanovnicima naših općina.

Da je ovaj program velika pomoć siromašnim općinama, slaže se i legradski načelnik Ivan Sabolić:

– Ovaj je projekt nadogradnja nečega što mi male općine nažalost ne možemo osigurati djeci u vrtićima i školama. Mi ispunjavamo zakonske obveze, poput osnivanja i sufinanciranja vrtića te programa predškole, no za nadogradnju poput knjižnice i sličnih programa, naprosto nemamo novca.

Male knjižnice u kutiji bit će korisnicima stalno na raspolaganju, a ne – poput bibliobusa, dva puta mjesečno po 45 minuta. Vrijedno je spomenuti i da su koprivnička Osnovna škola “Braća Radić” i đelekovečka “Mihovil Pavlek Miškina” donirale za ovaj projekt svoja vrijedna ostvarenja –romsku slovaricu i radne listove, te slikovnicu Crvenkapica na bajaškom i hrvatskom jeziku. A nakon ovih pet preostali vrtići bi svoju Malu knjižnicu u kutiji trebali dobiti 2019. godine.

zatvori