Četvrtak, 25. travnja 2024.

PTIČJA GRIPA ‘Sve što sada možemo učiniti jest uklanjati mrtve labudove’

Ptičja gripa koja se pojavila među labudovima na Šoderici je pod kontrolom. Nije se proširila van zone zabranjenog pristupa, a do kad će epidemija trajati u ovom trenutku ne može se znati.

Rekao je to Dravi.info ovlašteni veterinar Veterinarske stanice Koprivnica Ratimir Juršetić:

— Infekcija, odnosno gripa se zadržala na mjestu gdje je i bila, što znači da se i dalje pojavljuje samo kod divljih životinja, tj. labudova. Mi uredno zbrinjavamo svaku uginulu lešinu i to je sve što u ovom trenutku možemo učiniti.

Podsjetimo da, budući da se radi o divljim pticama, među njima se neće provoditi eutanazija. Kako smo već izvijestili, u pitanju je soj virusa koji nije opasan za ljude, ali može biti opasan za domaću perad. Iz tog razloga je i dalje na snazi zabrana pristupa dijelu Šoderice na kojem se okupljaju labudovi i druge ptice, a svi koji ulaze u zabranjeno područje moraju dezinficirati odjeću, obuću i vozilo.

Snimio Marko Posavec.

— Ljudi se pridržavaju upita koje smo dali, ne dolaze na izvor zaraze. Ministarstvo je izdalo naredbu kako treba postupati u slučaju kada je potvrđena bolest kod divljih životinja, odnosno što treba sve raditi. Tako su još uvijek na snazi mjere da domaća perad mora biti u zatvorenim nastambama i da im se voda mora davati u te zatvorene nastambe kako bi se spriječio kontakt s divljim pticama. Također, na snazi je zabrana prometa iz nekontroliranih uvjeta i do daljnjega će biti tako. Teško je reći do kada će bolest trajati.

Stoga nije na odmet ponoviti da je Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije kod pojave ptičje gripe građanima preporučio da, između ostalog, ne dolaze hraniti labudove na zaraženo područje te da svaku sumnju, odnosno naglo uginuće peradi, prijave veterinarskoj inspekciji.

zatvori