Četvrtak, 18. travnja 2024.

Srednjoškolci će plaćati višu cijenu mjesečne karte za prijevoz

Podravsko-prigorski srednjoškolci plaćat će više cijene mjesečne karte. Posljedica je to korigiranja sustava sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca na što je Koprivničko-križevačka županija bila prisiljena zbog pada proračunskih prihoda, prvenstveno od rudne rente, ali i poreznih davanja.

Tako će učenici umjesto dosadašnjih 20 za prijevoz vlakom mjesečno plaćati 30 kuna. Oni koji za dolazak u srednju školu koriste autobus dosad su plaćali 50 kuna mjesečno, a koliko im je poskupio prijevoz, ovisi o kilometraži koju prevaljuju, pojasnio je dožupan Ivan Pal:

— Tu smo morali napraviti razrede jer imate učeničku kartu koja košta 300, ali i one po 1.200 kuna, koliko zbog kilometraže koštaju one iz Prekodravlja. Stoga smo kreirali tri razreda. Učenici koji se voze manje od 10 km plaćat će 70 kuna, što je 20 kuna više nego dosad. Ta karta inače košta više od 300 kuna. 80 kuna će plaćati relaciju učenici koji se voze 10 do 20 km, a učenici koji se voze više od 20 km plaćat će 100 kuna.

Iako im nije drago što su bili prisiljeni na ovaj potez, dožupan Pal vjeruje da će ga učenici i njihovi roditelji razumijeti i prihvatiti:

— Želim reći da nam nije drago da moramo to napraviti. No, to je ipak, prema mom mišljenju, još uvijek velika pomoć roditeljskom domu. Naime, učenici koji će sada plaćati kartu 100 kuna bez te bi pomoći plaćali znatno više. Na primjeru karte za Prekodravlje, koja košta 1.200 kuna, ako država sufinancira 40% svatko može izračunati da ostaje još 700-tinjak kuna za podmiriti roditeljima. Ovako će platiti samo 100 kuna.

Za podsjetiti je da država prijevoz srednjoškolcima sufinancira s oko 40% troškova. Doda li se tome simbolično sufinanciranje od strane roditelja, ali i dobra volja prijevoznika koji su se odrekli dijela prihoda od učeničkog prijevoza, ogromni ostatak dosad je iz svog proračuna sufinancirala Županija. Revidirani sustav sufinanciranja srednjoškolskog prijevoza vrijedit će do kraja ove školske godine. Dožupan Pal se nada da će s novom školskom godinom biti mogućnosti da učenici ponovo manje plaćaju svoju prijevoznu kartu.

zatvori