Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Znate li kako učenici Đure Estera pomažu svojim vršnjacima u Africi?

Nastava geografije u koprivničkoj Osnovnoj školi ‘Đuro Ester’ dobila je ove školske godine dodatnu humanu dimenziju. Odlučili su, i to prvenstveno šesti razredi, odazvati se humanitarnoj akciji ‘Svi zajedno za Afriku’ profesora geografije iz Garešnice Dejana Nemčića.

Koprivnički učenici, pojasnila je profesorica geografije Dubravka Vajdić-Kolarić, pomoći će djeci u Africi:

Dubravka Vajdić-Kolarić. Snimio Marko Posavec.

— Nastojat ćemo da učenici ili dio njih naprave karte krupnijeg mjerila, bilo kontinenata ili nekih afričkih država. Dostavit ćemo ih kolegi Nemčiću i on će ih u kolovozu odnijeti u Afriku. Ponovno odlazi u istočnu Afriku. Već je bio u Tanzaniji i Keniji, a ljetos će ili opet u te ili u susjedne zemlje.

Učenici, kaže njihova profesorica, vrlo emotivno reagiraju na priče o životu njihovih afričkih vršnjaka. Neimaština i glad te loši uvjeti školovanja i života ujedno su poveznica između nastave geografije i građanskog odgoja.

Da učenici rado sudjeluju u humanitarnim aktivnostima i školskim projektima potvrdio je i predsjednik Učeničkog vijeća, učenik VI. b razreda Šimun Benedikt Kopričanec:

— Provodimo program pomoći “Svi za jednoga”, a popularan je i onaj “Naj dječje djelo” kojemu je isto cilj pomagati učenicima. Naravno da takve projekte prihvaćaju i naši nastavnici jer je riječ o dobrim akcijama koje i nas učenike potiču na dobro. Na Učeničkom vijeću razgovaramo i o zdravlju, ali i o prilagodbi na nov način rada, što nam se dogodilo s uvođenjem pametnih ploča. No, činjenica je da nam problem predstavlja nemogućnost pristupa internetu.

Šimun Benedikt Kopričanec. Snimio Marko Posavec.

Ali zato u školskoj kuhinji nema problema, kaže Šimun Benedikt:

Kuhinja je odlična! Ja nemam pritužbi na kuhinju. Kuharice pohvaljujem, super su. Jelo je odlično. Ni jedan učenik se ne može požaliti na našu školsku kuhinju. Zato rado pomažemo spremati i počistiti stolove. Svaki dan je dežurno po dvoje učenika viših razreda dežurni su u školskoj kuhinji.

Snimio Marko Posavec.
Sanja Prelogović. Snimio Marko Posavec.

Uz obrazovanje, iznimno važna komponenta rada s učenicima u “Đuri Esteru” je odgoj, kaže ravnateljica Sanja Prelogović:

— Mi stavljamo težište na odgoj zato što i moto naše škole kaže da učitelji i roditelji zajedno mogu napraviti iznimno mnogo. Učenici ne moraju svi biti odlični učenici, ali moraju postati odlični mladi ljudi. I to usađujemo u njih.

Tome, kaže ravnateljica Prelogović, doprinosi i pozitivna atmosfera među djelatnicima škole koji je potom šire i među učenicima.

zatvori