Subota, 20. travnja 2024.
Home Aktualno Koliko je stvarna stvarnost i što je to ‘apoteka poezije’?

Koliko je stvarna stvarnost i što je to ‘apoteka poezije’?

0
Koliko je stvarna stvarnost i što je to ‘apoteka poezije’?
Kazališni redatelj, kazališni pedagog i predavač na Sveučilištu u Zadru Nikša Eterović u petak, 13. siječnja ponovno dolazi u Koprivnicu. Ovdje, u srcu Podravine, zastat će na povratku iz Berlina u Zadar i održat će dva programa: radionicu ‘Apoteka poezije’ od 13 sati i predstavljanje svojih triju knjiga uz performans od 18 sati. Svi će se programi održati u Čitaonici tiska na 1. katu.

Trosatna radionica “Apoteka poezije” počinje u 13 sati i na njoj će sudjelovati voditelji i najstarija grupa Dramskog studija Ludens teatra. No, radionica je otvorena i svim ostalim zainteresiranima uz prethodnu najavu Ludens teatru. Tema joj je poezija koja kao takva jača koncentraciju i samosvijest.

Nakon toga, od 18 sati, Eterović će koprivničkoj publici u programu pod nazivom “Dramaturgija biografije u tri knjige” predstaviti tri svoja djela. Njegova prva objavljena knjiga, “Oštrica dijagonale”, sadržajem je orijentirana na djelovanje theakademie Berlin koju je Eterović pokrenuo i vodio te na njoj djelovao kao profesor za glumu, režiju i kazališnu pedagogiju punih 16 godina.

U drugoj knjizi “Iz raskoraka u korak ljekovitom snagom poezije” govori se o najuzbudljivijim godinama autorova rada u Berlinu, o godinama kada je otkrio ljekovitost poezije.

Posljednja zasad objavljena knjiga “Koliko je stvarna stvarnost – dramaturgija biografije”, prema prof. Ivici Antiću pobliže dočarava da je “u ovom kaleidoskopu iskustava (autora knjige), dramski i kazališni rad centripetalna sila razjedinjenih sudbina što traže svoje mjesto pod drugim nebom…”

Ovo će biti drugi boravak Nikše Eterovića u Koprivnici nakon što je prije dvije godine uspješno održao nekoliko kreativnih radionica. Rođen je 1955. godine, diplomirao na Akademiji u Zagrebu, a do sada je ostvario preko stotinu režija u kazalištima za mlade i odrasle, profesionalnim kazališnim kućama i slobodnim projektima u Hrvatskoj, Jugoslaviji, Njemačkoj, Španjolskoj i Irskoj. Knjige predstavljaju cjelokupan 30-godišnji rad autora u Berlinu (Njemačka) prije povratka i nastavljanja života i rada u Zadru. Na promociji će se predstaviti sadržaj sve tri knjige, citirat će se ulomci, pokazati izabrani dokumentirani materijal iz procesa stvaranja te će se razgovarati o tome.

zatvori