Četvrtak, 25. travnja 2024.

OD MITSKIH BIĆA PODRAVINE DO HANSOVE IZLOŽBE Što nam sve priprema naš Muzej u ovoj godini

Muzej Grada Koprivnice i ove će godine za svoje programe dobiti financijsku potporu Ministarstva kulture.

Nedavno objavljenim rezultatima Poziva za sufinanciranje javnih potreba u kulturi za 2017. godinu koprivnički muzealci izuzetno su zadovoljni jer će im dodijeljen novac, kako kaže muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec, omogućiti da nastave s nastojanjima da Koprivničancima ponude raznolik kulturni sadržaj.

U nacionalnom proračunu za nekoliko različitih djelatnosti koprivničkog Muzeja osigurane su 73 tisuće kuna.

U okviru muzejsko-galerijske djelatnosti podržano je 8 programa među kojima su izložbe o mitskim bićima Podravine, arheološkim istraživanjima na srednjovjekovnom vlastelinstvu Gorbonok, ali i prva samostalna izložba domaćeg autora Zvonimira Haramije Hansa.

Vila. / Ustupila Iva Lulić.

Zahvaljujući potpori Ministarstva nastavlja se i s konzervatorsko-restauratorskim radovima na crtežima iz Zbirke naivne umjetnosti, obnovom baroknih skulptura autora Stjepana Severina iz Novigrada Podravskog, a postupak zaštite nastavlja se i na starim koprivničkim novinama i časopisima.

Maša Zamljačanec. Snimio Marko Posavec.

— Ono na što smo zaista ponosni je da i naše konzervatorske radove i radove zaštite na našoj građi Ministarstvo iz godine u godinu jako dobro podržava. Jedan smo od muzeja koji ima priliku ne samo sakupljati građu i pokazivati ju publici, već i raditi na njezinom očuvanju. To je jedna od osnovnih zadaća muzeja — rekla je Dravi.info Maša Zamljačanec.

Pored toga, Ministarstvo će financijski poduprijeti i drugo izdanje umjetničkog kampa za djecu KUL Hlebine, a u programu međunarodne kulturne suradnje Muzej će predstaviti vrijedno slikarstvo i kiparstvo naive u slovenskoj Lendavi.

Izvor: Muzej grada Koprivnice (Facebook)

Priprema se i treće izdanje Drava Art Biennala, manifestacije koja okuplja suvremene vizualne umjetnike iz Hrvatske i regije, a bit će predstavljena i gostujuća izložba o tradicijskoj arhitekturi Hrvatskog zagorja.

Određenim sredstvima za provedbu zacrtanih projekata u ovoj godini koprivnički muzealci nadaju se i od Grada i Županije.

— Grad Koprivnica nam je nedavno raspisao svoj javni poziv, a Županija će se uskoro oglasiti. Mislim da Muzej grada Koprivnice svake godine sve više stvara dobro okruženje i referencu sam sebi i ne vidim zašto ne bi iz godine u godinu naša sredstva rasla, a samim time i programi — kaže muzejska pedagoginja u koprivničkom Muzeju.

U 2016. godini Koprivničanci su mogli razgledati tridesetak izložbi. Iz koprivničkog Muzeja poručuju da ih ove godine neće biti toliko, no da će one koje pripremaju biti kvalitetne, što im je glavni cilj.

Snimio Marko Posavec.
zatvori