Četvrtak, 18. travnja 2024.

MARKO MIOČ: Ostavili smo previše mjesta nezavisnim kandidatima i listama, ali HDZ je u prednosti

Umirovljeni koprivnički odvjetnik Marko Mioč ostaje predsjednikom Zajednice Kluba utemeljitelja HDZ-a ‘Dr. Franjo Tuđman’ za Koprivničko-križevačku županiju.

Tu će dužnost obnašati još četiri godine, odlučeno je na konstituirajućoj sjednici Županijskog odbora Kluba. Za potpredsjednike su izabrani Ivan Hodalić, Stjepan Čokor, Zdravko Mikotić i Stjepan Ciganović, za tajnika Zlatko Vedriš, a za rizničara Martin Vaupotić.

Prema službenim evidencijama, u Podravini i Prigorju je 107 utemeljitelja, odnosno ljudi koji su bili članovi HDZ-a do prvih demokratskih izbora. No, kaže Mioč, bilo ih je i više, ali neki su propustili statutom propisanu obvezu potpisati posebnu pristupnicu.

Članovi Kluba utemeljitelja nastoje osigurati kontinuitet HDZ-a iz vremena osnivanja i razvoja, i to po načelima prvog predsjednika stranke i Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, pojasnio je Mioč te najavio što im je trenutno u fokusu zanimanja:

— Utemeljitelji će se maksimalno, punom snagom i zanosom pridružiti predizbornim aktivnostima. Počinjemo s raspravama kako predložiti sposobne, ambiciozne i stručne kandidate za sve funkcije. Mislim tu na gradonačelnika i njegove zamjenike, te članove gradskih vijeća. Isto tako i za općine, ali i za našu županiju.

Mioč se slaže s načelnim stavom stranke da HDZ na ove lokalne izbore izlazi samostalno:

— S obzirom na snagu stranke, trebali bismo imati svog kandidata za župana. I članstvo to očekuje. Po funkciji to bi trebao biti predsjednik Županijskog odbora stranke, no koliko mi je poznato, ta odluka formalno nije donesena. No ipak bi trebalo naručiti istraživanja javnog mnijenja kako bismo izabrali pravog kandidata. Gajimo nadu da smo objektivno najbolja stranka koja bi mogla iznjedriti kandidate za župana i njegove zamjenike, a i ostvariti većinu u Županijskoj skupštini. Vjerujem da ćemo i u gradu Koprivnici biračima ponuditi kvalitetne kandidate i listu. Tko će to biti, znat će se skoro. Naime, do 30. siječnja imamo vremena poslati stranačkom čelništvu prijedloge o kandidatima na svibanjskim izborima.

A osim doprinosa predizbornoj kampanji, utemeljitelji imaju u planu doprinijeti kreiranju programa i planova za svaku pojedinu sredinu. Osobito važnim Mioč smatra jačanje gospodarstva, otvaranje radnih mjesta i rješavanje socijalnih pitanja. No utemeljiteljima HDZ-a važno je i obilježiti važne obljetnice iz prošlosti, ili pak posjet Bleiburgu.

A jesu li utemeljitelji zadovoljni današnjim HDZ-om?

— Ne može se jednoznačno odgovoriti. Ima organizacija koje dobro rade. Mislim da smo malo zakasnili u određenoj proceduri pa moramo ubrzati tempo priprema za izbore. Čini mi se da smo više prostora i vremena ostavili za nezavisne kandidate i liste koji vide svoje šanse. Tome usprkos, uvjeren sam da će birači prepoznati naše kandidate i programe koji bi se mogli na lokalnoj razini objektivno realizirati. U prednosti smo jer je iz naših redova i Predsjednica Republike i premijer, naša stranka zajedno s MOST-om vodi Republiku Hrvatsku, i vjerujem da ćemo tako osigurati realizaciju lokalnih programa — zaključio je Marko Mioč.

zatvori