Četvrtak, 18. travnja 2024.

JAKŠIĆ: Nećemo dozvoliti da nam u susjedstvu nekontrolirano raste hrpa smeća, KOREN: Vaša intervencija nije potrebna

Projekt Piškornica kakav je bio dosad prezentiran više ne postoji. Ustvrdio je to zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić te najavio da Zrinski trg ovih dana planira razgovarati sa svim dionicima projekta, ali i s ministrom zaštite okoliša i prirode.
Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Iako Piškornica nije smještena na području Grada Koprivnice i Grad nije njen suvlasnik, u Gradskoj upravi ne namjeravaju ništa prepustiti slučaju. Naime, ako stvari krenu po zlu, kaže Jakšić, moći će samo gledati kako nekontrolirano raste hrpa smeća, a to ne žele:

— To je nešto što nećemo dozvoliti i na što nećemo pristati. I bez obzira na izmijenjene uvjete, danas opet mogu reći da je Komunalac spreman biti partner u tom projektu. Vjerujem da se svi možemo složiti da je u ovoj županiji jedini koji ima know-how, koji ima mogućnost, sposobnost i znanje biti partner u tom projektu, naš koprivnički Komunalac. Komunalac radi na nekim svojim planovima za daljnji razvoj gospodarenja otpadom u Gradu Koprivnici. Vjerujem da ćemo zajedno s ministrom i županima naći model razvoja i Piškornice u tome.

Izvor: Grad Koprivnica.

Komunalac već ima projekte za izgradnju sortirnice koja je prvotno trebala biti instalirana u Herešinu. Gdje će točno biti smještena ovisi o potencijalnom partnerstvu s RCGO-om Piškornica, ali i potezima ministra Slavena Dobrovića. No, u svakom slučaju, Jakšić je uvjeren da koprivnički Komunalac može ponuditi građanima novi iskorak u gospodarenju otpadom:

— Nadamo se da ćemo do kraja ove godine, a ja bih volio da to bude do jeseni, ponuditi sustav koji ima Ljubljana, sustav četiri kante. Ako je mogla Ljubljana, moći će i Koprivnica. Siguran sam da će u početku biti šok, no s razradom troškova odvoza otpada i dizanjem svijesti, mislim da će i građani Koprivnice vidjeti da im se tako smanjuju troškovi režija i da će prevladati zadovoljstvo. Primjerice, na kraju 2015. odvoz otpada u Ljubljani je bio besplatan jer je kroz to sortiranje ostvaren takav poslovni rezultat da nije bilo potrebno da se građanima u prosincu naplati odvoz.

To je nešto što želimo postići u Koprivnici, ali i u općinama u kojima Komunalac ima koncesiju za odvoz otpada, zaključio je Jakšić te najavio da im je cilj i da ovaj posao prošire na što veći broj općina.

Izvor: Grad Koprivnica.
Koren: Partnerstvo s Komunalcem je moguće, ali vaša intervencija nije potrebna

Koprivničko-križevački župan te predsjednik skupštine Društva Piškornica Darko Koren o Jakšićevim nakanama doznao je od novinara:

— Prije svega, to je za mene jedna novina. Mogu samo konstatirati da iz te izjave zaključujem da mladi gospodin nije detaljno upoznat sa stanjem stvari oko projekta Piškornice. Stvari su sasvim drugačije. Odvijaju se svojojm dinamikom i redoslijedom i neće biti velike potrebe da se on aktivno uključi u rješavanje tog problema.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

I dok smatra da Jakšićeve intervencije nisu potrebne, Koren ne isključuje mogućnost partnerstva Piškornice i koprivničkog Komunalca:

— Naravno da je moguće. Komunalac je tvrtka koja bi trebala biti integralna sastavnica jednog cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na prostoru naše županije. No, koliko znam, imaju dosta i svojih problema, pa čim ih porješavaju vrlo rado ćemo prihvatiti njihovo partnerstvo.

Koren je pojasnio da se projekt Piškornica nastavlja po konceptu kakav je bio i zamišljen, no dobivene su vrlo precizne smjernice kako doraditi dokumentaciju da bi Piškornica udovoljila kriterijima novog Plana gospodarenja otpadom. To Piškornici nije ni problem ni prepreka, zaključio je Koren, izrazivši očekivanje da će sva dokumentacija biti prilagođena za oko mjesec i pol dana. Tada bi trebalo uslijediti i apliciranje projekta u Bruxellesu za dobivanje novca Europske unije. Recimo i da je kapacitet Piškornice već smanjen sa 190.000 na 120.000 tona otpada.

zatvori