Četvrtak, 25. travnja 2024.

Izborna skupština HSS-a: Hrvoje Petrić potpredsjednik, Miljenko Flajs zbog Beljaka napušta stranku

Kao što je bilo i za očekivati, HSS je na izbornoj skupštini u Zagrebu potvrdio Krešu Beljaka za predsjednika.

I dok su se neki nadali da u Zagreb neće doći dovoljan broj delegata pa da će tako i sigurnost koju pruža izborni sustav zatvorenih lista pasti u vodu, to se ipak nije dogodilo. Od 810 delegata o novom HSS-u odlučivalo ih je 651. Upravo ta činjenica dala je dodatni vjetar u leđa kreatorima stranačke politike i potvrdu da oko 35.000 članova stranke daje potporu potezima novog čelništva.

Uz Krešu Beljaka na funkciji predsjednika, HSS-ovi su delegati danas birali i pet potpredsjednika, glavnog tajnika, pet biranih članova Predsjedništva, pet regionalnih predsjednika, 30 biranih članova Glavnog odbora, po pet članova Časnog suda, Statutarnog povjerenstva i Nadzornog odbora te njihovih zamjenika.

Tako je Koprivničanac Hrvoje Petrić jedan od potpredsjednika HSS-a s drugim ukupnim rezultatom po broju glasova. U Glavnom odboru su njegova kolegica, koprivnička gradska vijećnica Karolina Vidović, potom Vjekoslav Čordašev iz Ferdinandovca i Tomislav Pasariček iz Svetog Ivana Žabna. Zlatko Makar, član Županijske skupštine iz Novigrada Podravskog izabran je za člana Nadzornog odbora, dok je Zdravko Tuba iz Molvi član Časnog suda. U predsjedništvu stranke su i podravsko-prigorski dožupan, predsjednik koprivničkog HSS-a Ivan Pal te Mladen Mađer s tri osnove – kao aktualni saborski zastupnik, županijski predsjednik i općinski načelnik. Svi HSS-ovi dužnosnici, poput primjerice općinskih načelnika, u Glavni odbor ulaze automatski.

Na izbornoj skupštini je bilo govora i o suspendiranim članovima HSS-a. Isticano je da je riječ o ljudima u koje je stranka mnogo uložila, a oni su, umjesto da probleme rješavaju u stranci, o svom nezadovoljstvu otvoreno javno govorili. Među njima najzvučnija su imena europarlamentarka Marijana Petir, Nenad Matić i podravsko-prigorski župan Darko Koren. On sam je još prije nekoliko dana okupio u županijskoj upravi svoje istomišljenike i najavio osnivanje Mreže nezavisnih lista kao nove političke platforme. Također je najavio da će, s obzirom na to da je već više mjeseci suspendiran, nakon današnje izborne skupštine HSS-a i formalno napustiti stranku. U tome će ga, kaže, slijediti značajan broj istomišljenika.

Zadovoljan je što su se njegovu pozivu za predstavljanje Mreže odazvali mnogi iz HSS-a, poput 12 predsjednika općinskih i gradskih organizacija iz naše županije.

Novoizabranim predsjednikom nije zadovoljan HSS-ov gradski vijećnik Miljenko Flajs. Stoga će, rekao je Dravi.info, u ponedjeljak napustiti HSS, a mandat koprivničkog gradskog vijećnika vratit će stranci, što u ovim okolnostima smatra najpoštenijim. Iako je bio na sastanku koji je sazvao Darko Koren, inicijator Mreže nezavisnih lista, kaže da to još uvijek ne znači da će im se i pridružiti. No, čini se da baš i nisu predaleko.

Flajs smatra da je kao kršćanin vjernik, diplomirani teolog i đakon katoličke crkve primio u osam mjeseci kroz rigidnu retoriku predsjednika Beljaka nekoliko udaraca. Ne smatra da članovi HSS-a moraju biti kršćani ili desničari, no očekuje da predsjednik stranke vodi računa o svjetonazorskom sastavu članova i simpatizera, što kod Beljaka, primjećuje Flajs, dosad nije bio slučaj.

I dok Koren najavljuje da će i dalje biti jedan od glavnih političkih čimbenika u županiji, zajedno sa svojim sljedbenicima, među kojima je i značajan dio nezadovoljnih iz HSS-a, u toj se stranci čini se ne brinu pretjerano.

Na upit hoće li lokalni HSS preživjeti od strane Korena najavljeno masovno napuštanje stranke, aktualni županijski predsjednik Mladen Mađer uzvraća da je HSS dosad preživio i puno gore i ozbiljnije probleme od ovih te da uopće ne dvoji u budućnost i perspektive HSS-a u Podravini i Prigorju.

zatvori