Utorak, 16. travnja 2024.

IMAMO DOBITNIKE Ivo Čičin-Mašansker predstavlja Vratara u zaleđu

‘Vratar u zaleđu’ naslov je nove knjige Ive Čičina-Mašanskera i Marijana Špoljara. Riječ je o knjizi fotografija dokumentarnog karaktera: novinar i fotoreporter Čičin-Mašansker u nju je sažeo svoje najbolje fotografije nogometnih golmana, točnije Slavenovih golmana snimljenih oko 1960. godine na starom Slavenovom igralištu kraj Podravke.

Potpisani primjerak knjige ‘Vratar u zaleđu’ osvojili su Alen Dedi i Nikola Grobenski. Čestitamo!
Možete ga preuzeti na večerašnjoj promociji u Capronca Pubu.


Što zapravo sadrži ova knjiga, odnosno fotomonografija?

Naslovnica.

— Kao i prva knjiga, tako i ova nova ima svoje izvorište u sačuvanim negativima koje sam slikao tamo negdje krajem 50-ih i početkom 60-ih godina. To je bilo dugo pohranjeno u kutijama jer nije bilo skeniranja. Kada se to skeniralo, vidjelo se da je to pravo bogatstvo Koprivnice – sporta, kulture i ostaloga.

— Obje su knjige izašle iz negativa. Prvu je knjigu inicirao Marijan Špoljar koji je vidio moje objave u lokalnim medijima, što na internetu, što u novinama, a druga je bila moja inicijativa da se pokaže malo i sport u to vrijeme. Prvotna ideja bila je da se napravi knjiga općenito sportskih fotografija. Međutim, tu bi se ubacivali razni sportovi i teško bi bilo naći poveznicu… Takve knjige nisu dokument dana, sata, vremena, to je dokument jednog života.

— Špoljar je došao na ideju da se uzme samo jedan segment sporta, a kako se vidjelo da ima dosta slika golmana, što je i normalno jer se obično sjedilo iza gola i slikalo, odabrao je tih 80-ak slika u golmana u različitim pozicijama i intervencijama. Špoljar je nato napravio i esej od 20-ak stranica koji govori ne samo o golmanima, ne samo o mojoj fotografiji kao takvoj – koju su neki proglasili, reći ću i to, umjetničkom – a osim toga, povezao je sport i tadašnji život i politiku, sve kroz lik jednog golmana, Ivana Povijača Pipe. Iz toga je nastala jedna cjelina koja zasad nema premca u Hrvatskoj, nitko na taj način nije radio knjigu. Ona je nevelika, 80 fotografija i 20 stranica teksta, ali je u svakom slučaju vrlo zanimljiva i dokument jednog vremena.

No, na slikama nije samo Pipa?

— Pipa je slučajno imao nešto više fotografija, ali tu su i drugi i to ne samo koprivnički; snimao sam u Čakovcu i još ponegdje kamo sam tada putovao, jer kao mladića od 17 godina Slaven me vodio na gostovanja, što danas nije praksa. Bilo je to jedno posebno vrijeme. Te fotografije su nastale između moje 17. i 21. godine, dakle u ranoj mladosti, ali eto stvorili su se uvjeti da se čovjek i time bavi.

Ivo Čičin-Mašansker. Snimio Marko Posavec.

Kada i gdje će se održati promocija?

— Promocija će biti u srijedu od 18 sati u Capronca Pubu kod Doma mladih. Bit će slobodan ulaz za sve, svi su pozvani. Ljudi će moći vidjeti knjigu i eventualno ju kupiti po vrlo niskoj cijeni.

Tko će sudjelovati u programu?

— Evo upravo sam se vratio s razgovora s Vinkom Zemberom koji je bio Pipin suigrač i pripada toj generaciji nogometaša. Ispričat će niz anegdota iz života Slavena u to vrijeme kada je igrao na starom igralištu, tu gdje je niknula nova naša Podravka. Bit će tu i profesor Mario Periša sa Sveučilišta Sjever koji će govoriti o fotografijama kao takvima, Marijan Špoljar će govoriti o svom eseju i općenito o knjizi, nešto valjda i o meni, a i ja ću reći nešto o svemu.

— Moram reći da sam poslao poziv i kompletnoj ekipi Slavena Belupa jer smatram da bi mladi nogometaši trebali vidjeti kako je to bilo u staro vrijeme, a pozvao sam i cijelu ekipu Podravke Vegete budući da za njih radim internetsku stranicu. Bilo bi lijepo da dođu i podrže svog urednika.

zatvori