Srijeda, 17. travnja 2024.

HGSS ima ozbiljno upozorenje za sve one koji hodaju po zaleđenim vodama

Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je danas ozbiljno upozorenje svima koji hodaju po zaleđenim jezerima ili dopuštaju djeci da to čine.

Citiramo: “Ubuduće kad krenete ismijavati turiste u japankama na planinama sjetite se onih koji vode svoju djecu u šetnju po zaleđenim jezerima”, napisali su GSS-ovci na Twitteru.

Izvor: @HrvatskaGSS (Twitter)

Njihovo je upozorenje aktualno i u Podravini gdje je led prekrio Šodericu, potok Koprivnicu i druge vodene površine, pa nije rijetkost vidjeti naše sugrađane kako hodaju ili kližu po tom ledu. Koliko je to zapravo opasno, pojasnio nam je pročelnik HGSS stanice Koprivnica, Dejan Bojovski:

— Led kao kompaktna cjelina nije na svim dijelovima jednako jak, jednako čvrst. Na dijelovima koji nisu dovoljno čvrsti može vrlo lako doći do propadanja čovjeka kroz led, a budući da su ovako hladni dani, svi smo debelo obučeni i imamo puno odjeće na sebi, kod takvih propadanja obično jako brzo dolazi do natapanja odjeće vodom i tijelo jako brzo tone. A spašavanje ili izvlačenje tijela ispod leda je vrlo komplicirano.

Drugim riječima, jednom kad propadnete kroz led nećete se tako lako izvući jer će vas težina odjeće natopljene vodom brzo povući dolje. Najbolji savjet je, ističe Bojovski – ne hodajte po ledu.

Snimio Marko Posavec (arhiva).

Inače, 2017. godina počela je mirno za koprivničke GSS-ovce, a pročelnik Bojovski istaknuo je kako su lani imali nekoliko intervencija i to redom potražne akcije.

— Da pokucam u drvo, ove godine zasad još nismo imali ništa. Prošle godine smo imali potražnu akciju u Kutnjaku, jednu u Križevcima, pa smo išli kao ispomoć kolegama u Nedelišće, pa je ekipa išla dolje na Velebit u potražnu akciju za nestalim gospodinom… Idemo gdje god je potrebna pomoć.

Za kraj, pročelnik Bojovski još jednom poziva građane da vode računa o vlastitoj sigurnosti i ne izlažu se nepotrebnim rizicima, poput hodanja po ledu.

zatvori