Četvrtak, 25. travnja 2024.

Gripa u Hrvatskoj odnijela dva života, evo kakvo je stanje kod nas

Na području Koprivničko-križevačke županije Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo zabilježila je zasad 54 slučaja gripe.

Iako nacionalni mediji prenose da je gripa na nivou Hrvatske u zamahu te kako je već odnijela dva života, a iz Nacionalnog centra za influencu dolazi potvrda o sve više izoliranih dokazanih slučajeva gripe, stanje u našoj županiji je, prema riječima voditelja Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije doktora Darka Radičeka, zasada relativno povoljno:

— Možemo generalno reći da je gripa ove godine krenula dva, tri tjedna ranije nego prethodnih godina. Zasada u našoj županiji nemamo preveliki broj prijavljenih slučajeva. Mislim da će se to sad jako mijenjati u sljedećih nekoliko tjedana. Bili su blagdani pa se nisu svi koji su bili gripozni i pod temperaturom ni javljali liječnicima. Vjerujem da će se te brojke u narednim tjednima i povećati.

Kako bolničke ambulante ne bi nepotrebno bile pune i kako bi se mogla pružiti pravovremena pomoć onima kojima je potrebna, doktor Radiček poručuje da se većina oboljelih može prvih dva, tri dana liječiti samostalno kod kuće.

— Liječenje se zapravo svodi na mirovanje, trošenje toplih napitaka i skidanje temperature. Tek nakon toga, ako se stanje ne smiruje ili se pogoršava, onda se moraju javiti svojem liječniku jer uvijek postoji mogućnost da se virusna upala zakomplicirala nekom bakterijom.

Liječničku pomoć potrebno je potražiti odmah u slučaju kad je oboljeli od samog početka u jako lošem stanju i ako ima tjelesnu temperaturu iznad 39. Tada se, upozorava doktor Radiček, nema što čekati i takvi najteži slučajevi moraju se liječiti u bolnici.

Radiček na kraju poručuje da ne treba paničariti, no da treba biti na oprezu i gripu ozbiljno shvatiti.

zatvori