Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO ‘Vratar u zaleđu’ više je od knjige fotografija; to je priča o jednome vremenu

“Vratar u zaleđu” naslov je nove knjige Ive Čičina-Mašanskera i Marijana Špoljara koja je predstavljena večeras u Capronca Pubu. Riječ je o knjizi fotografija dokumentarnog karaktera: novinar i fotoreporter Čičin-Mašansker u nju je sažeo svoje najbolje fotografije nogometnih golmana, točnije Slavenovih golmana snimljenih oko 1960. godine na starom Slavenovom igralištu kraj Podravke.

Autor popratnog eseja Marijan Špoljar publiku je upoznao s temom knjige i kako je ona nastala, dok je fotograf i profesor na Sveučilištu Sjever Mario Periša govorio o samim fotografijama. Ivo Čičin-Mašansker je, između ostaloga, pokazao i fotoaparat kojim je u to vrijeme snimao, a Vinko Zember, suigrač Ivana Povijača – Pipe koji se nalazi na velikom broju fotografija, ispričao je nekoliko povijesnih crtica i anegdota iz tog razdoblja.

>> Pročitajte razgovor s autorom o knjizi

Knjiga fotografija “Vratar u zaleđu” dokumentarnog je karaktera: novinar i foto-reporter Ivo Čičin-Mašansker u nju je sažeo svoje najbolje fotografije o nogometnim golmanima, točnije o golmanima Slavena snimljenih pretežno oko 1960. godine na starom Slavenovom igralištu kraj Podravke. Ali, ova knjiga nije monografija koja bi revno pratila imena, rezultate i druge, za lokalnu nogometnu povijest, važne dokumentarne činjenice: ona pokušava, pomoću fotografije kao jednog od najvažnijih medija današnjice i kao najsnažnijeg alata sjećanja, ispričati metaforičnu priču o golmanu kao sudbini. Zato je u središtu lik I. P. Pipe, legendarnog vratara Slavena (od 1946. do 1963. godine) gdje se fotografijama Čičina-Mašanskera i tekstom Marijana Špoljara plete verbo-vizualna dokumentarna priča o jednoj sudbini i o jednome vremenu.

Knjiga nevelikoga opsega nije, stoga, ni sportska knjiga, ni katalog umjetničke fotografije, ni povijesna bilješka ni esej o golmanskom životu nego – sve to skupa.

Funkcija fotografije je, u konačnici, da ostavi trag o nama. Ovo je foto-storija i tekst o jednome (anti)junaku, s mogućim porukama o životnim usponima i padovima, o osamljenosti i moći, o igri i strasti, vremenu i prolaznosti, o njemu, ali i o nama.
(iz teksta Marijana Špoljara)

zatvori