Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Subotnja špica u znaku mimoza, Koprivničanci ponovno bili široke ruke

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen je ove subote na koprivničkom Zrinskom trgu. Danom mimoza Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije nastoji upozoriti na važnost prevencije ove opake bolesti jer, kako kažu iz Lige, danas od nje ne bi trebala oboljeti, a kamoli umrijeti nijedna žena.

– Izuzetno smo zadovoljni. Ovo je bio naš 10. Dan mimoza. Bojali smo se da nam zbog hladnog vremena neće biti dobar odaziv, međutim naši sugrađani su ipak došli i bilo je jako puno ljudi. Mi smo poslali poruku koju smo željeli, privukli smo pažnju našim mimozama i pokušali upozoriti žene da čuvaju svoje zdravlje – rekla nam je predsjednica Lige dr. Marija Sačer.

Rak vrata maternice je prije samo pedesetak godina bio najveći uzročnik smrtnosti žena. – Danas za tu vrstu raka imamo dobru strategiju. Cjepivo protiv humanog papiloma virusa, spolno prenosive bolesti za koju znamo da je uzročnik te vrste raka, sada je dostupno svima. Posebno potičemo učenike prvih razreda srednjih škola da se cijepe i tako zaštite – pojašnjava nam doktorica Sačer.

Bitno je educirati mlade o odgovornom spolnom ponašanju, a žene upozoriti na to da redovito trebaju odlaziti na ginekološke preglede. Upravo je zbog toga prije tri godine pokrenut nacionalni program koji poziva žene da svake treće godine obave papa-test.

Predsjednica Lige rekla je da je ovom kampanjom prikupljeno nešto manje od 9 tisuća kuna, što pokazuje kako su Koprivničanci bile široke ruke. Pola od toga iznosa otišlo je na trošak nabavke mimoza dok će s ostatkom Liga nastaviti s aktivnostima i edukacijama o ovoj opasnoj bolesti.

zatvori