Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Budućnost je tu: klinci od malih nogu programiraju robote

Prva radionica robotike pod nazivom ‘Robot u knjižnici’ održana je u petak u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”.

Knjižničarke Dječjeg odjela mališanima su predstavile mBot robot koji je Knjižnici poklonilo Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM i to nakon radionice održane krajem rujna prošle godine.

— Djeca su oduševljena ovakvim programima i to smo primijetili još kad su bili Dani robotike u rujnu. Za ovu radionicu je bilo puno prijava, mališani su jako zainteresirani za robotiku i neki zapravo dobro poznaju osnove programiranja — podijelila je iskustva s prve radionice knjižničarka Ida Gašpar.

Održana radionica bila je namijenjena djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovne škole, a za one nešto starije Knjižnica sličnu radionicu priprema za sljedeći tjedan.

— Učenici viših razreda osnovnih škola imat će prilike sami programirati. Bit će isti princip radionice, učenicima ćemo predstaviti naš robot i njegove komponente te neke petlje za izvršenje naredbi. No oni će, pošto su malo stariji, više sudjelovati i dati neke svoje ideje za izradu programa — najavila je Gašpar.

Druga radionica održat će se u četvrtak 13. siječnja, također s početkom u 13 sati u Čitaonici tiska, a zbog velike zainteresiranosti dolazak je potrebno najaviti najkasnije dan ranije (do srijede) u Dječjem odjelu na tel. 622-363 ili e-poštom na [email protected].

zatvori