Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Pogledajte predivne prizore sa snijegom prekrivenog Kalnika

Poznati koprivnički policajac, planinar, volonter i član HGSS-a Dražen Magdić proteklog vikenda posjetio je Kalnik i tamo snimio predivne prizore “Prigorskog mora” prekrivenog snijegom.

Kalnik je prvenstveno poznat po gorju Kalnik koje se proteže u smjeru jugozapad – jugoistok, a karakterizira ga mala nadmorska visina (643m) i gole vapnenačke stijene koje su atraktivne za slobodno penjanje.

Zbog povoljnog položaja kalničkog gorja i dobre termike, svoje trenutke užitka pronašli su i paraglideri, koji na Kalniku imaju dva poletišta. Pogodnosti Kalnika za život otkrili su naši preci još u mlađem brončanom dobu, od kada je Kalnik kontinuirano naseljen.

Utvrdu Veliki Kalnik s početka 13. stoljeća opsjedali su brojni osvajači: Tatari, Avari, Turci, no nikad ju nisu osvojili. Još i danas je najočuvanija srednjovjekovna utvrda ovog dijela Hrvatske. Iznimno očuvana i po mnogim obilježjima jedinstvena priroda Kalnika prepoznata je kao takva i zaštićena. Čak 4200 hektara kalničke prirode nalazi se u Značajnom krajobrazu Kalnik, te 5.35 hektara u Botaničkom rezervatu Mali Kalnik.

Najljepši dijelovi kalničke prirode mogu se doživjeti obilaskom uređene Poučne staze. Kako izgleda kraj lijepe prirode, čistog zraka, mira, tišine i spokoja kroz objektiv Dražena Magdića pogledajte u galeriji.

zatvori