Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Jakšić poručio gradskim stipendistima: ‘Vratite se sa svojih fakulteta u našu Koprivnicu’

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić danas je sa svojom zamjenicom Melitom Samoborec svečano uručio ugovore studentima koji su ove akademske godine ostvarili pravo na gradsku stipendiju.

Nakon što je svima zaželio uspješnu novu godinu, Jakšić je rekao kako iz godine u godinu raste broj studenata koje stipendiraju i da će tu praksu razvijati i u vremenima koja su pred nama.

– Svijet se mijenja neumitno i danas kad mi tu razgovaramo neki je Kinez ili Indijac izmislio neki novi patent, neki novi proizvod, neki novi projekt s kojim će se dalje širiti po ovome svijetu. Naša zemlja nažalost do danas, još uvijek nije našla svoje modele kojima će odgovarati na ove svjetske mijene, ali kad vas vidim, kad vidim da ste se i okupili danas ovdje, uvjeren sam da naša Koprivnica s vremenom i s daljnjim razvojem može loviti te svjetske trendove i da se može razvijati da Koprivnica bude grad kakav primarno želite vi svi. Dakle da nađete svoj interes, da nađete svoje zadovoljstvo, da nam se vratite sa svojih fakulteta u našu Koprivnicu i da stvarate nove dodane vrijednosti u Koprivnici za generacije koje će doći nakon vas – poručio je Jakšić.

Snimila Sonja Barčanec.

Ana-Marija Strnad iz Koprivnice, koja studira Poslovanje i menadžment u medijima na Sveučilištu Sjever, rekla je koliko će joj značiti stipendija: – Pa jako puno pošto nemam baš previše vremena za rad pored fakulteta jer mi je prvenstveno fakultet na prvom mjestu i onda mi ovo stvarno dobro dođe. Praktički se sama uzdržavam i stipendija mi puno znači.

Manuel Koren putuje sve do Zadra na studij Sociologije i francuskog jezika i književnosti pa mu dodatan novac olakšava studiranje. – Pa znači mi dosta zato što moji imaju mala primanja i pa onda tih 550 kuna zapravo dosta povećava budžet – rekao je.

Grad Koprivnica stipendira petstotinjak studenata i za njih odvaja više od tri milijuna kuna čime je osigurano da svi redovni studenti u Koprivnici ostvaruju svoje pravo na stipendiju.

Ona iznosi 550 kuna mjesečno za studente koji studiraju u Hrvatskoj i 1100 kuna za one koji studiraju u inozemstvu. Kao i svake godine, studenti koji neće u redovnom roku završiti fakultet morat će vraćati puni iznos stipendije.

Budući da je bilo upita o tome zašto nisu sjele stipendije za studeni i prosinac, Jakšić je rekao kako će ovog mjeseca sjesti sve tri rate nakon čega će se ponovno redovno isplaćivati.

zatvori