Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Jakšić: JPP je u terminalnoj fazi, izgradit ćemo novu školu bez pomoći države

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić i njegova zamjenica Melita Samoborec obišli su danas koprivničke škole. Namjera im je bila na licu mjesta vidjeti kakvo je stanje u gradskim školama na početku drugog polugodišta.

Opća je ocjena da Grad mnogo ulaže u odgoj i obrazovanje najmlađih građana, no još uvijek nisu osigurani uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave. A kada će i kako nova osnovna škola u Koprivnici biti izgrađena, još je uvijek neizvjesno. Prema svemu sudeći, Vlada će definitivno odustati od programa javno-privatnog partnerstva, što znači da će Grad, kao što je to nekoliko puta najavio Jakšić, sam izgraditi novu školu:

— Usudio bih se reći da smo u terminalnoj fazi jer su signali koje dobivamo iz Vlade nažalost sve gori i gori. Čini mi se da JPP kao takav ide u ropotarnicu povijesti. Očito je da taj naš sporazum s Vladom ide svome kraju i očito će vrlo skoro biti raskinut od strane države. Potom ćemo mi isprezentirati svoj model na kojemu radimo. No, ne bih izlazio s detaljnim podacima kako ne bismo mi ostali krivi za propast gradskog i županijskog JPP-a.

Koprivnica bi novu školu i ostale popratne projekte, poput školske sportske dvorane uz školu Đuro Ester, mogla graditi po modificiranom i prilagođenom principu JPP-a, ali bez sudjelovanja Vlade, doznajemo od Jakšića:

— Uspostavili smo komunikaciju s određenim tvrtkama i financijskim institucijama koje prate što se događa s Ministarstvom i Vladom. Imaju neke svoje modele koje su spremni ponuditi jedinicama lokalne samouprave, a koji ne uključuju Vladu.

A kada će Grad Koprivnica doista izgraditi novu osnovnu školu ovisi prvenstveno o potezima Vlade, pojašnjava Jakšić:

— Ovisno kada ćemo raskinuti ugovor s Vladom jer je sam ugovor dosta rigidan. Svaki naš korak može rezultirati time da se penali prebace na Grad ili Županiju, što mi naravno želimo izbjeći. Onog trena kad sporazum bude raskinut, mi idemo u novu priču i idemo graditi školu.

zatvori