Utorak, 16. travnja 2024.

DARUJTE OSMIJEH LATICAMA ‘Omogućimo im sretno djetinjstvo i ispunjen život, oni to zaslužuju’

Koprivnička Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice” broji preko 65 djece za čije programe, u sklopu humanitarne akcije “Darujte osmijeh Laticama”, nastoje prikupiti financijska sredstva. Medijski pokrovitelji humanitarne akcije su Radio Drava i portal Drava.info.

Igraonicu Dodir, u sklopu koje se provodi program rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju predškolske dobi, polazi dvadesetak djece. Program je to putem kojeg mališane pripremaju za školu. — Kroz rehabilitaciju putem pokreta, senzomotornu stimulaciju, kao i aktivnosti poticanja komunikacije, govora i socijalizacije radimo s djecom predškolske dobi — ispričala nam je predsjednica Udruge Nevenka Fuchs te dodala da je desetak djece na čekanju jer zbog prostora i financijskih mogućnosti ne mogu uključiti sve mališane kojima je ovakav vid pomoći potreban.

Izvor: Volonterski centar Koprivnice (Facebook)

Rehabilitacija djece s teškoćama u razvoju školske dobi organizirana je pak u sklopu Mlađeg kluba “Naši anđeli” koji također okuplja dvadesetero mališana. — Ono što je u Koprivnici nedostajalo do protekle godine, kad smo mi krenuli s time, je rehabilitacija školske djece. Naime, djeca s teškoćama u razvoju koja polaze Podravsko sunce bila su za vrijeme školskih praznika ostavljena, na neki način, sama kod kuće. Moram napomenuti da su to većinom djeca u kolicima koja neće u ljeti istrčati na dvorište i igrati se sa svojim vršnjacima, već su osuđena na cjelodnevnu brigu i njegu svojih roditelja. Iz tog razloga smo u Udruzi pokrenuli druženja tri puta na tjedan preko zimskih i ljetnih praznika — upoznala nas je predsjednica Fuchs s novim programom koji se sastoji od terapijskog plivanja i jahanja te rehabilitacije u partnerstvu s Poliklinikom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju iz Zagreba.

Snimila Nela Carek.

Udruga ne zaboravlja ni svoje odrasle članove koje okuplja u Klubu “Latica”. Za one starije od 21 godine organiziran je poludnevni boravak u sklopu kojeg članovi Kluba, na primjer uče kuhati te se na taj način pripremaju za samostalni život. Za njih su organizirane i radionice samozastupanja na kojima uče komunikacijske vještine, vještine pregovaranja o poštivanju drugih i nenasilju. Na kreativnim radionicama izrađuju različite predmete i ukrase, a svakog petka posjećuju članove koji nisu u mogućnosti dolaziti u Udrugu, čime se postiže psihosocijalno osnaživanje osoba s intelektualnim teškoćama. Jednom takvom druženju smo i sami prisustvovali i lijepo se proveli. Kako izgleda druženje kod Petera pročitajte ovdje.

Priča o LATICAMA

Priča o LATICAMA,
Dragi fb prijatelji odvojite minutu i podijelite……

Posted by Udruga Latice on Friday, December 23, 2016

Vrijedno je spomenuti i da su stariji članovi Udruge ujedno i članovi sportske Udruge “Veliko srce”. Ponosno možemo reći da su naše Latice sudjelovale na specijalnoj Olimpijadi u Grčkoj i na mnogim Europskim natjecanjima s kojih su se vratili sa zlatnim i srebrnim medaljama.

Ustupila Udruga “Veliko srce”

— Evo to je razlog zašto smo krenuli u ovu humanitarnu akciju, da sva ova djeca kojih ima sada već preko 60, a taj broj je konstantno u porastu, mogu sudjelovati u svim tim rehabilitacijskim programima. U konačnici ovo što mi radimo u Udruzi nije samo briga o djeci i starijim korisnicima i pružanje rehabilitacije, već im omogućavamo sretno djetinjstvo te život ispunjen srećom i druženjem jer oni to zaslužuju — poručila je predsjednica Fuchs te zahvalila Gradu Koprivnici koji ih je uveo u Koprivničku bajku i u velikoj mjeri pridonio da do kraja godine prikupe 25 tisuća kuna.

Osmijeh na lica Latica vraćamo i dalje. Humanitarna akcija, čiji su glavni medijski pokrovitelji Radio Drava i portal Drava.info, traje do sredine ožujka do kada će biti organizirani aukcija slika i humanitarni koncert. Oni koji su u mogućnosti do tada mogu uplatiti donaciju na žiro-račun Udruge: HR5623860021552002172.

Ustupila Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice”.
zatvori