Petak, 29. ožujka 2024.

TJEDNA PROGNOZA Zubi cvokoću, usnice drhte – zima ne popušta svoj stisak

Izvor:Crometeo

Piše Kristijan Božarov za Crometeo.

Prognoza vremena do kraja siječnja, pa i dalje, prilično je monotona – stabilno po anticikloni! Približavamo se kraju siječnja, centralnom mjesecu klimatološke zime, a prve dvije trećine mjeseca obilježila je ne često doživljena zimska hladnoća.

S obzirom na to da ovih dana uglavnom imamo prosječne temperature zraka, izvjesno je da će ovogodišnji siječanj završiti u kategoriji “hladnije od prosjeka”, a postoji nezanemariva mogućnost da postane drugi najhladniji siječanj od početka službenih mjerenja.

Srijeda bi nam trebala donijeti nešto malo višu temperaturu, ali to je i dalje pravo zimsko vrijeme. Čini se da nema oborina pa možemo računati na uglavnom suho vrijeme uz kraća sunčana razdoblja. Mjestimice je moguća i magla. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Noćna i jutarnja temperatura od -9 do -4°C, a najviša dnevna očekuje se uglavnom od -3 do 0 Celzijevih stupnjeva.

Slično i u četvrtak. Bit će dosta oblaka, ali su moguća i sunčana razdoblja. Oborine se ne očekuju. Vjetar slab pa je ujutro mjestimice moguća i magla. Jutarnja temperatura zraka između -10 i -5°C, a najviša dnevna možda napokon prijeđe u lagani plus, oko 1 ili 2 stupnja u pozitivi. Biometeorološke prilike većinom povoljne, ali se dobro zaštitite od hladnoće, osobito ujutro i navečer.

U petak će nas i dalje pratiti suho i hladno vrijeme. Izmjenjivat će se oblaci i sunce, a ujutro je moguća i magla. Jutarnja temperatura zraka će biti između -13 i -7, najviša dnevna oko 0°C ili malo ispod, a navečer bi ponovno mogla pasti dublje u minus, osobito zbog snijega na tlu te ako noć na subotu bude vedra.

Subota nam donosi djelomično sunčano i suho vrijeme. Bit će vrlo hladno pa se osobito ujutro temperatura može spustiti ispod -10 Celzijevih stupnjeva, u slučaju vedre noći ponegdje i oko -15°C. Danju oko -2°C uz većinom slab jugozapadni vjetar. Što reći, prava zima!

U nedjelju suho i hladno, a u ponedjeljak bi tijekom dana hladnoća mogla malo popustiti.

zatvori