Četvrtak, 18. travnja 2024.

ZIMSKA LIGA Kako je ovaj malonogometni spektakl izgledao prije gotovo 40 godina

Prva Zimska liga odigrana je daleke 1979. godine, a neki igrači koji su tada igrali aktivni su još i danas, što u veteranskom, što u rekreativnom nogometu. Najbrojnija po broju ekipa bila je liga 1984. godine kada se prijavilo ni više ni manje nego 160 ekipa. Zanimljivo je da se liga nije igrala od 1992. do 2007. godine – imala je, dakle, punih 15 godina stanke.

Ovo su samo neki od svima dostupnih zanimljivih podataka. Ipak, priče ‘iz prve ruke’ uvijek su najzanimljivije. Kako je to bilo prije više od 35 godina rekao nam je Berislav Slukić, popularni “Tirla”, legendarni koprivnički vratar i legenda Slaven Belupa. Slukić je jedan od onih koji je branio na prvoj ligi, te davne ’79. i to u finalu te na ovogodišnjem izdanju Zimske lige.

— Kako je to izgledalo tada? Uh, pa, prije svega, bilo je puno više ekipa. Krenulo se s brojkom od oko 70 ekipa i to samo seniorskih. Veterani i pioniri nisu igrali. Nakon dvije do tri godine ta brojka je rasla do 130, ako ne i više, ekipa. Uglavnom su to bili igrači iz ulice, kvarta ili ajmo reći frendovi okupljeni u jednu momčad. Sve su to bili amateri, nije bilo profesionalnih malonogometaša kao danas — prisjetio se Slukić.

Tih godina koncept Zimskih liga bio je ponešto drugačiji.

— Tada su takve turnire imali samo Zagreb, Split, Karlovac, Sisak i Koprivnica. Najbolji od njih igrali su na kraju međusobno i borili se za najbolju ekipu u državi. Više se ni ne sjećam koje točno, mislim ’80. godine, Koprivnica je imala najbolju ekipu: Butik Toni pojačan igračima iz Selekcije. Oni malo stariji sjetit će se o kojim se igračima radi — rekao nam je legendarni vratar.

Prvu Zimsku ligu organizirali su Savez za fizičku kulturu općine Koprivnica i Općinska konferencija Saveza socijalističke omladine Koprivnice, a brojala je 78 ekipa. Prvu utakmicu odigrale su ekipe 42C i Caffe bar Nataša koji je na kraju i osvojio ligu pobijedivši Selekciju s 3:1.

Najbolji igrač prvog izdanja Zimske lige bio je svima poznati Ranko Celiščak Cvele, a kako su nam rekli organizatori iz Udruge za mali nogomet Koprivnica Srećko Lončarek primio je prvi gol na turniru. Kažu, kroz uši s 14 metara. Prva koprivnička ekipa koja je osvojila prvo mjesto bio je Belomet 1980. godine predvođen najboljim igračem Ivicom Jagecom i najboljim golmanom Brankom Balijem. Najzvučnije ime koje je ponijelo nagradu najboljeg igrača sigurno je legenda hrvatskog nogometa Zlatko Kranjčar.

Od 1992., zbog Domovinskog rata, pa sve do 2007. godine Zimska liga se nije igrala. Tradiciju malog nogometa održavale su uglavnom poznate koprivničke ekipe poput Amadeusa, Feniksa i La Ole koje su se natjecale u okolnim gradovima, a inicijativom NK Romantičara i osnivanjem Udruge za mali nogomet Koprivnica ‘priča se ponovno zakotrljala’.

Danas u sportskoj dvorani Srednje škole gledamo puno drugačiju sliku. Puno je promjena, sve je više profesionalnih igrača, a sve manje ‘kanti za napucavanje’. Igra se brži, fizički nogomet, više je glamura i pompe oko lige. Ipak, neke stvari se nikada neće promijeniti. I danas gledamo malonogometni spektakl koji privlači veliki broj ljudi u dvoranu. Svi igraju s velikim guštom, iako znaju da nemaju velike šanse, kako bi održali dugogodišnju tradiciju, a unatoč teškim vremenima organizatori daju svoj maksimum da svake godine Zimska liga bude sve bolja.

zatvori