Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Featured Vremeplov D. Rendića: Tragovima teškog života rudara u Glogovcu

Vremeplov D. Rendića: Tragovima teškog života rudara u Glogovcu

0
Vremeplov D. Rendića: Tragovima teškog života rudara u Glogovcu
Portal Drava.info svakog vikenda donosi vam izbor iz bogate arhive fotografija koje nam je ustupio novinar u mirovini Dragutin Rendić, jedan od prvih i dugogodišnjih djelatnika koprivničkog dopisništva HRT-a te, između ostaloga, i prvi fotoreporter Večernjeg lista u Koprivnici, kao i drugih tadašnjih medija. Bio je i prvi dragovoljac novinar od 28. lipnja 1991. godine do sredine 1994. godine te je obnašao razne visoke dužnosti u HV-u. Bio je zapovjednik prvog voda i satnije dragovoljaca ZNG-a Koprivnice. Časnik je Hrvatske vojske od proljeća 1992. godine. Umirovljeničke je dane dočekao u Glasu Podravine. Neke su fotografije njegove vlastite, a neke je prikupio tijekom svoje bogate karijere. Otputujte s nama u prošlost…
Tvrtka Belupo uvijek je bila zanimljiva za razgledavanje i upoznavanje s radom visokim dužnosnicima iz naše Hrvatske i ostalih zemalja koji su dolazili u posjet našem gradu – Koprivnici, prijestolnici Podravine. Tako je i nastala ova snimka daleke 2002. godine prilikom posjeta Belupu.
Članovi Kluba “Latica” udruge za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama 19. prosinca 2012. godine posjetili su koprivničku Javnu vatrogasnu postrojbu. Vlastito izrađenim ukrasima zajedno s djelatnicima JVP-a okitili su dva bora.
Dio protuzračne obrane na položajima Zapadno-slavonskog bojišta u zimi 1991. godine.
Dio članova jednog od najboljeg DVD-a na području VZ Grada Koprivnice snimljeni ispred spremišta i Vatrogasnog doma prije pet godina. S lijeva na desno: Siniša Sedlanić, Vladimir Popijač , Tomislav Greger, Stjepan Gadanec, Antonio Popijač (zapovjednik), Renato Patrčević (predsjednik) i Jasenko i Nedjeljko Đenadija.
Rijeka Drava, naša ljepotica, na području Lijepe Naše prolazi 237 rkm od ušće Mure u Dravu, kod Legrada. Često presijeca mađarsko-hrvatsku državnu granicu. Utječe u Dunav kod naselja Aljmaš. Možda treba napomenuti da se nazočnost čovjeka uz obalu rijeke može potvrditi čak od neolitskog doba. U rimsko doba kroz ovo područje su prolazili vojni putevi, a značajnije punktove putova štitile su tvrđave. Rijeka je omiljeno mjesto za ribiče jer je bogata raznom i kvalitetnom riječnom ribom. Ribolov 70-tih godina prošlog stoljeća bio je dozvoljen mrežom, pa se često na Gradskoj tržnici mogla kupiti svježa riba. Snimljeno prije 10 godina s Repaškog mosta.
Nikola Sočev predsjednik DVD-a KC u razgovoru sa bivšim gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem, realizirao je za društvo brojne brojne aktivnost i akcije kojima je bila pokrovitelj bio Grad Koprivnica, koji i danas pod odmjerenom rukom Mišela Jakšića, djeluje i radi isto kvalitetno i dobro. Snimljeno u svibnju 2007. godine.
Eksploatacija ugljena u Glogovcu, podravskom selu u blizini Koprivnice, datira još iz 1869. godine. Zbog iste, mnogo se rudara doselilo na ovo područje, a njihov položaj nikad nije bio zavidan – rad u teškim uvjetima, uskraćivana prava. Likvidacija rudnika u Glogovcu bila je 1972. godine, nakon čega mjesto pomalo propada. Na snimci ostaci koji podsjećaju da je ovdje malom uskotračnom željeznicom ugljen prevozio do željezničke postaje. Snimljeno prije devet godina.
zatvori