Petak, 29. ožujka 2024.

SKEPTICI U PUBU Zašto biti protiv nadnaravnoga?

Posljednje ovogodišnje predavanje iz ciklusa Skeptici u pubu na rasporedu je u četvrtak navečer u Kulturno-kreativnom centru Pixel. Mikrofon će preuzeti suradnik udruge Mamuze i pokretač koprivničkih Skeptika, astrofizičar Dario Hrupec.

“U načelu, postoje dva načina tumačenja svijeta. Oba načina su zapravo pretpostavke i oba su logički moguća. No, ne mogu oba biti ispravna – jedan, po definiciji, mora isključiti drugog. Prvi je supernaturalizam – ideja prema kojoj osim prirode postoji još i nevidljivi te nepredvidljivi svijet. Drugi je naturalizam – ideja da je priroda jedina prava stvarnost i ništa izvan nje ne postoji. Znanost radi u okviru naturalizma, sve pojave smatra prirodnim pojavama.” Ovaj izvadak iz teksta knjige “Protiv nadnaravnoga” najbolje je objašnjenje naslova. Knjiga je zbirka Hrupecovih autorskih uradaka koju je u svibnju ove godine objavila izdavačka kuća Kruzak. Radi se o tekstovima koji su zadnjih deset godina izlazili u časopisima i na portalima, a zajednički im je nazivnik promocija prirodnih znanosti, naročito znanstvene metode.

Predavanje počinje u 20 sati.

DARIO HRUPEC docent je na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom. Član je međunarodne kolaboracije MAGIC, čiji su Čerenkovljevi teleskopi smješteni na kanarskom otoku La Palmi, i međunarodne kolaboracije CTA, čiji se teleskopi tek grade na La Palmi i Paranalu.

zatvori