Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Sin Paje Kanižaja: ‘Drago mi je što čuvate sjećanje na mog oca jer je živio za Koprivnicu i Podravinu’

Veliki podravski i hrvatski književnik Pajo Kanižaj dobio je jučer spomen-ploču u Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovinski”, tadašnjoj gimnaziji koju je pohađao. Bio je to početak manifestacije “Dani Paje Kanižaja” koju organizira Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici.

— Ovaj današnji čin svečanog otkrivanja spomen-ploče u zgradi stare gimnazije prvi je dio Dana Paje Kanižaja, a kroz tjedan dana bit će završni dio u njegovom rodnom Đelekovcu gdje će Ogranak Matice hrvatske zajedno s Općinom Đelekovec i Galovićevim domom iz Peteranca otkriti drugu spomen-ploču na Domu kulture Paje Kanižaja u Đelekovcu. Također će isti taj dan biti proglašeni mladi laureati iz osnovnih, srednjih i gimnazijskih škola iz cijele Hrvatske kojih se oko pet stotina javilo na naš prvi ovogodišnji literarni natječaj “Kanižajada Limačijada” — upoznao nas je s manifestacijom predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici Dražen Ernečić.

Spomen-ploču otkrio je, uz pročelnika za društvene djelatnosti i europske poslove Darka Ledinskog, sin Paje Kanižaja kojemu je otac ispričao puno lijepih uspomena vezanih uz Koprivnicu.

— Drago mi je što je toliko puno ljudi uključeno u raznorazne aktivnosti koje se tiču očuvanja sjećanja na moga oca. Siguran sam da je i njemu drago što inicijative kreću iz Podravine i Koprivnice za koje je on živio. Evo sjećam se kad sam s tatom ovuda šetao da bi mi pričao kako je tu išao u gimnaziju. Neko drvo je ovdje fotografirao pa mi se pohvalio da je s tim radom išao na neko natjecanje — rekao nam je Goran Kanižaj.

Svečanost otrkivanja spomen-ploče obogatili su učenici škole koji su zajedno sa svojim učiteljicama pripremili raznovrstan program, a u spomen Paji Kanižaju zapjevao je i Bemian duet. Ploču s umjetničkom plaketom u bronci izradio je akademski kipar Josip Fluksi.

zatvori