Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Romi će na gradskom zemljištu saditi povrće i prodavati ga Podravki

Grad Koprivnica dao je na korištenje Udruzi Roma ‘Korak po korak’ tri gradska zemljišta na kojima će oni saditi povrće te ga potom prodavati Podravki.

Ideja je to koju je Gradu predložila sama Udruga s ciljem poboljšanja kvalitete života romske nacionalne manjine, a u čijoj će realizaciji Gradska uprava pomoći i novčano.

— Grad Koprivnica im je osigurao i potrebna inicijalna sredstva u smislu snošenja troškova umjetnog gnojiva i oranja te u obliku jedne pozajmice u iznosu od 95 tisuća kuna. Novac moraju vratiti do kraja iduće godine, a ta pozajmica se odnosi na financiranje troškova sjemena, navodnjavanja, radne snage, dakle da premoste period do trenutka prodaje prvih proizvoda — rekao je Dravi.info voditelj Odsjeka za upravljanje nekretninama Mijo Horvat.

Do kraja sljedeće godine taj bi projekt trebao postati samoodrživ, ističe Horvat. U tom slučaju Grad će Udruzi na korištenje ustupiti još zemljišta, a trenutna tri Udruga “Korak po korak” može koristiti narednih pet godina.

— Bit stvari je da je to zemljište koje smo im dali na korištenje bilo neiskorišteno i da je bilo trošak Gradu. Mi smo dali sad financijsku podršku Udruzi Roma da putem tog projekta naprave nešto što je opće-društveno korisno i od interesa zajednice te ljudi koji će tamo raditi. Vjerujemo da će projekt za godinu dana biti samoodrživ i da ćemo im tada pomoći da se šire i dalje — kaže Mijo Horvat.

Kako nam je ispričao predsjednik županijske romske udruge Franjo Horvat, desetak pripadnika romske nacionalne manjine za početak će na tim zemljištima saditi krastavce i feferone.

— Sad pokušavamo pomoći Romima da si mogu zaslužiti nešto i da ih zaposlimo na tim plantažama te da plodove plasiramo prema Podravki. Pomagat će nam gospodin Matotan iz Podravke koji je “doktor” za sve to i on točno zna kad nešto moramo odraditi jer mi Romi općenito ne znamo puno o poljoprivredi — ispričao nam je predsjednik Udruge.

Slična stručna pomoć nedostajala je Romima u Rasinji kojima je ove godine, na inicijativu koprivničke Policijske postaje, tamošnja Općina za sedam romskih obitelji, koliko ih do sada nije imalo svoje vrtove, omogućila obradu zemlje i pripremu za sadnju.

Upravo neznanje i nesnalaženje razlozi su što je taj projekt propao, kaže Horvat izrazivši nadu da će koprivnički projekt ipak polučiti više uspjeha.

zatvori