Subota, 20. travnja 2024.

Novost iz Grada: Udruge će projekte moći prijavljivati cijele godine

U koprivničkoj gradskoj upravi u srijedu je održan sastanak kojemu su se odazvali predstavnici pedesetak gradskih udruga civilnog društva.

Njih stotinjak pročelniku za društvene djelatnosti i europske poslove Darku Ledinskom iznijelo je primjedbe i sugestije, a najznačajnija dogovorena promjena je javni poziv koji sljedeće godine neće imati krajnji rok.

— Udruge više neće svoje projekte predavati, kao što je to bio slučaj ove godine, do određenog roka pa tko se prijavio, prijavio se, a tko nije, više sreće druge godine. Na taj način se neće događati da čija je prijava bila neispravna, a projekt dobar, otpada. Sada će se udruge moći prijavljivati tijekom cijele godine, naravno do iskorištavanja sredstava — rekao je Ledinski Dravi.info.

Udrugama će u sljedećoj godini prema predviđenom proračunu na raspolaganju biti i više novca. — Ove godine smo za te namjene utrošili oko milijun i dvjesto tisuća kuna, a sljedeće godine u proračunu predviđamo milijun i pol što je značajno povećanje od oko dvadeset posto. I to je jedna dobra vijest za udruge — kaže.

Također, od sad će umjesto udruga, potrebnu dokumentaciju za prijavu pribavljati sami službenici grada.

Predstavnici udruga na sastanku su se požalili na dinamiku isplate novca za odobrene projekte, na što im je pročelnik odgovorio da je taj problem povezan uz punjenje gradskog proračuna, no da će takvih slučajeva biti sve manje.

Ledinski ih je tom prilikom pozvao i da se prijave za ocjenjivače projekata jer, kaže, ne može biti poštenije nego da ih ocjenjuju ljudi koji se time bave.

Podsjetimo, udruge i organizacije civilnog društva koje svoje programe i projekte planiraju prijaviti na Javne pozive za sufinanciranje programa i projekata udruga građana, organizacija civilnog društva u kulturi i projekta „Zdravi grad“ Koprivnica iz Proračuna Grada Koprivnice za 2017. godinu, do kraja godine moraju Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i europske poslove Grada Koprivnice dostaviti Plan i program rada za iduću godinu.

zatvori