Četvrtak, 25. travnja 2024.

Nakon ljeta u kojem smo obarali rekorde, nezaposlenost ponovno raste

Krajem studenoga u Podravini i Prigorju bilo je 4.346 nezaposlenih osoba. Podatak je to iz mjesečnog izvješća križevačkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Zavod bilježi malen porast nezaposlenosti u odnosu na listopad – 2,1% više – ali i značajan pad u odnosu na lanjski studeni kada je u evidenciji bilo čak 27,2% više nezaposlenih osoba. U konkretnim brojkama, prije godinu dana imali smo 1.623 nezaposlene osobe više nego danas. Podsjetimo, rekordno nisku nezaposlenost kakvu nismo zabilježili više od 20 godina imali smo u rujnu kada je Zavod u evidenciji vodio 4.003 nezaposlene osobe u našoj županiji. Ta je brojka u listopadu porasla na 4.258 i sada je na 4.346, no s optimizmom valja biti oprezan jer bi za širu sliku trebalo uzeti u obzir i demografska kretanja poput iseljavanja.

Na razini triju županijskih gradova, više od polovice ukupnog broja nezaposlenih na koprivničkom je području pri čemu je u evidenciji Zavoda nešto više žena od muškaraca. Zanimljivo je kako je broj nezaposlenih podravsko-prigorskih žena u odnosu na listopad ostao isti, a povećao se broj muškaraca i to za 88.

Tijekom studenoga iz evidencije nezaposlenih izašle su 682 osobe, što je 27% više nego u listopadu i neznatno manje nego u studenom prethodne godine, iz čega se može zaključiti da je vjerojatno riječ o predvidivim godišnjim kretanjima. 461 osoba je zaposlena i to ponajviše u prerađivačkoj industriji te u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, a 221 osoba izašla je iz evidencije zbog neaktivnosti u traženju zaposlenja, odjave ili nekog drugog razloga. U isto vrijeme, u evidenciju Zavoda ušlo je 770 osoba (2,8% manje nego u listopadu, ali 13,4% više nego u lanjskom studenom). Većina ih je došla izravno iz radnog odnosa zbog isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, a tek 3,5% izravno iz redovitog školovanja.

Spomenimo i kako je u jedanaest ovogodišnjih mjeseci iz evidencije nezaposlenih temeljem ugovora o radu zaposleno 4.845 osoba, što je za 1,8% manje nego u istom razdoblju lani. U isto vrijeme u evidenciju je ušlo 6.468 osoba, za 9,3% manje nego lani. Ovdje je zanimljivo istaknuti više od 30-postotno povećanje broja ulazaka u evidenciju na osnovu sporazuma radnika i poslodavca u odnosu na isto razdoblje lani; dakle, bilo je za trećinu više sporazumnih prekida radnog odnosa.

Poslodavci su tijekom studenog objavili 451 potrebu za radnicima, što je za 19% manje nego u listopadu, ali za 18,4% više nego u lanjskom studenom. Najtraženiji su bili konobari i konobarice, prodavači i prodavačice, čistači i čistačice, diplomirani ekonomisti i ekonomistice, tesari i tesarice, doktori i doktorice medicine, odgojitelji i odgojiteljice predškolske djece, ekonomisti i ekonomistice te blagajnici i blagajnice. Na razini dosadašnjeg tijeka godine, poslodavci su tražili 6,2% više radnika nego lani.

Recimo i da su tijekom studenog 94 osobe uključene u programe aktivne politike zapošljavanje, ponajviše na javnim radovima i stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

zatvori