Utorak, 23. travnja 2024.

NAJMENTORICA BOJANA ‘Želim da učenici vide smisao u matematici’

Profesorica matematike u koprivničkoj Gimnaziji ‘Fran Galović’ Bojana Habek proglašena je „NajMentoricom 2016.“ za područje matematike.

Radi se o natječaju kojeg je prije nekoliko godina pokrenula INA i u sklopu kojega studenti imaju priliku nominirati profesora ili profesoricu iz srednje škole koji su u njima potaknuli želju za učenjem i napredovanjem te usadili ljubav prema prirodnim znanostima, a postoji li za profesora veća nagrada od toga?

— Ono što mi je najbitnije je da učenicima pokušam pokazati da se matematika može primijeniti u stvarnom životu. Nažalost, današnji programi i kurikulumi su posloženi tako da moramo žuriti s gradivom i da ja imam zapravo jako malo vremena im to pokazati. Želim da vide smisao u tome, da ne učimo to bezveze i da sve to ima neku svoju primjenu. S druge strane, pokušavam s učenicima uspostaviti topao pristup gdje oni mogu vidjeti da smo im mi profesori partneri, a ne netko tko im daje loše ocjene. Čini mi se da je to dobar način da vide da ih ne cijenimo samo prema ocjenama već da su svi isti, imali oni dvojku ili peticu, jer nam je zajednički cilj doći do mature i dobro ju odraditi — kazala nam je profesorica Habek.

Ustupila Bojana Habek.
Ustupila Bojana Habek.

Osim učenika koji su je nominirali za najmentoricu, dokaz da dobro radi svoj posao je i to što je nekoliko njezinih bivših učenika upisalo fakultete na kojima je matematika jedan od glavnih predmeta, ali i njezin novi razred koji je za učenje matematike zainteresiran i subotom.

— Sada sam dobila novu generaciju Prirodoslovno-matematičke gimnazije i moram priznati da imam jako dobra iskustva. Čak osmero učenika je zainteresirano za dodatni rad tako da s njima radim i subotom u Centru izvrsnosti u kojem se trudimo kod učenika potaknuti želju za učenjem i napredovanjem u prirodnim znanostima. U kontaktu sam i sa svojim bivšim učenicima koji su dosta upisivali strojarstvo, jedan moj učenik je prirodne znanosti upisao na Cambridgeu, a jedna učenica je upisala baš matematiku na PMF-u — kaže.

Ustupila Bojana Habek.
Ustupila Bojana Habek.

Ovako predan rad sigurno ne bi bio moguć bez razumijevanja okoline, ističe ova koprivnička profesorica koja je zahvalila svojim bivšim učenicima koji su je nominirali, kolegama i ravnatelju koji je, kaže, u školi stvorio pozitivnu radnu atmosferu te obitelji koja joj je podrška u njezinom radu. Ova nagrada bit će joj poticaj da se još više trudi, zaključuje.

Dodajmo na kraju da je mentore u skopu ovog natječaja moguće nominirati u područjima matematike, fizike i kemije te da je naša Bojana Habek za NajMentoricu izabrana u konkurenciji od 130 pristiglih nominacija.

zatvori