Utorak, 16. travnja 2024.

Jakšić Plenkoviću: Nadam se da niste zaobišli Koprivnicu kako ne biste morali razgovarati o neugodnim temama

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice, SDP-ov Mišel Jakšić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću (HDZ) u kojemu izražava nezadovoljstvo što je premijer za svoj prvi službeni posjet Koprivničko-križevačkoj županiji odabrao Križevce, a ne sjedište županije – Koprivnicu.

Dolazak predsjednika Vlade kao institucije važan je događaj za županiju, ističe Jakšić, ali izražava žaljenje što je u tom posjetu bilo puno “strančarenja, a da ne kažem i politikanstva” kada su kao odredište izabrani Križevci.

“U toj su Vašoj odluci koprivnički mediji i političari prepoznali pokušaj namirivanja ambicija dvojice križevačkih političara čija se politička zvijezda polako gasi. Obraćam Vam se kao prvi čovjek grada-sjedišta naše županije i ne bih ulazio u nikakve lokalne unutarstranačke probleme Vaše stranke. Namjera mi je Vam upravo kao instituciji premijera skrenuti pažnju na to da je uvažavanje političkih institucionalnih regula ispred i iznad bilo kakvog strančarenja”, napisao je Jakšić.

Potom je istaknuo kako je Koprivnica centar i sjedište županije te da svojom ekonomskom snagom i drugim ostvarenjima daleko nadilazi veličinu koju ima u udjelu ukupnog broja stanovnika Republike Hrvatske. Naveo je i neke podatke: gospodarstvo Koprivnice čini 77% neto dobiti, 72% izvoza, 51% prihoda i 52% radnih mjesta u gospodarstvu Koprivničko-križevačke županije. Tu su velike tvrtke poput Podravke, Belupa i skandinavskih multinacionalki, kao i uspješno malo i srednje poduzetništvo te obrtništvo. Cijena vrtića među najnižima je u Hrvatskoj, sva djeca imaju mjesto u vrtiću, osnovnoškolci imaju subvencionirane udžbenike i besplatne bilježnice, a svi redovni studenti dobivaju stipendiju. Ovdje se nalazi i sjedište državnog Sveučilišta Sjever.

“To su argumenti zbog kojih ste u prvom radnom, premijerskom posjetu našoj županiji trebali posjetiti i sjedište naše županije”, poručio je Jakšić Plenkoviću, dodavši kako se nada da premijer nije zaobišao Koprivnicu kako ne bi morao razgovarati o budućnosti Podravke i zaustavljenim projektima nove Pedijatrije, Obrtničke škole, osnovnih škola i brze ceste.

Na kraju, pozvao je Plenkovića u Koprivnicu, “nama celog sveta prestolnicu”.

“Vjerujem da ćete prihvatiti ovaj naš otvoreni i prijateljski poziv. Mi ćemo Vas u
našoj Koprivnici, gradu sa srcem, dočekati raširenih ruku u radnom i prijateljskom duhu kao i
svakog dobronamjernika bez ikakvog strančarenja apsolutno poštujući funkciju, instituciju i
građane ove zemlje koju Vi predstavljate. Svojim prihvaćanjem ovog poziva ćete pokazati da
nema bitnijih i manje bitnih gradova u našoj zemlji, da i u stvarnosti realizirate ideju o
ravnomjernom razvoju ove zemlje. Vaše bi prihvaćanje poziva bio najbolji dokaz da
poštujete rezultate koje gradovi i građani i izvan Zagreba ostvaruju”, zaključio je Jakšić.

Pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

zatvori